Metallimusiikki.net

Heaven's Basement -haastattelu!

Valokuva palavasta savukkeesta, joka on mustaa taustaa vasten. Kuvassa näkyy liekki oranssilla.Julkaistiin 4.2.2013

Helmikuussa "Filthy Empire" -debyyttialbuminsa julkaissut Heaven’s Basement on nyt haastattelun alla. Sain bändin rumpalin ja perustajajäsenen, Chris Riversin, vastailemaan kysymyksiini mailin välityksellä. Bändihän on katsastettavissa Helsingin Nosturissa 22.4., joten tässä on hyvä sauma tutustua yhtyeeseen ennakkoon! Nosturin keikka on loppuunmyyty. Se koetaan maanantaina 22. huhtikuuta. Ilta käynnistyy ovien avautumisella kello 19 aikaan. Heaven’s Basementin lisäksi paikalla nähdään esiintymässä yhdysvaltalainen Black Veil Brides. Lisätietoja bändistä löytyy sen nettisivuilta osoitteesta www.heavensbasement.com.

Kerrohan hieman bändin historiasta?

Perustimme bändin Sidin kanssa vuonna 2008 ennestään tuntemiemme soittajien kanssa. Soitimme sinä vuonna kaikissa paikoissa, joihon vain pääsimme, ja tällä saimme kasvatettua hyvän fanipohjan jatkoa ajatellen. Tällä tavoin sana vähitellen levisi, ja pääsimme kiertueille sellaisten nimien kanssa kuin Buckberry, Black Stone Cherry ja Shinedown. Julkaisimme omakustanne-EP:n, joka takasi meille kulujen kattamisen seuraavien kahden vuoden keikkailulle. Tapasimme myös Robin vuonna 2009, ja Aaronin vuonna 2011. He tulivat vakituiseen kokoonpanoomme.

Miten saitte noin hyvin keikkoja ja kiertueita, vaikka teillä ei ollut vielä levyä ulkona?

No, se oli suusta suuhun leviävää mainetta, joka onkin mielestämme paras tapa valloittaa maailmaa. Meitä ei juuri huomioitu lehdistössä, emmekä saaneet radiosoittoa. Sana yksinkertaisesti levisi keikoilta ja yksi asia johti toiseen. Jopa seitsemäs keikkamme oli Bon Jovin lämmittely Manchesterin stadionilla, koska EP:mme oli päätynyt tapahtumaa sponsoroivan paikallisradion käsiin.

Miten biisinne syntyvät, ja ketkä niitä tekevät?

90 prosenttia ajastamme vietämme alle 30 metrin päässä toisistamme. Se on eräänlaista veljeyttä ja yhteenkuuluvuutta sekä mainio tapa tehdä musiikkia yhdessä. Meillä ei ole juuri sääntöjä siitä millaisia ideoita tulee, ja ketkä niitä tekevät. Se on hyvin avoin prosessi. Usein biisi syntyy kitatariffin, laulujutun tai tekstin ympärille.

Mikä on biisienne sanoma, vai onko sitä?

Monesti kirjoitamme lauluja omista kokemuksistamme ja tapahtumista tien päällä. Emme harrasta fiktiivisiä tekstejä tyyliin ritareita ja lohikäärmeitä, emmekä pyri opettamaan ihmisiä. Olemme tavallaan omien biisiemme faneja ja se tuntuu parhaalta juuri meille. Uuden levymme lyriikat vaihtelevat mustimmista tunnelmista, kuten syntyneen lapsen kuolemasta perheessä, seksin harrastamiseen taksin takapenkillä.

Uusi levynne on kovin 1980-luvun tuotantoa muistuttava. Mikä musiikki inspiroi teitä?

Saamme inspiraatiomme monenlaisesta musiikista. Tietysti juuremme ovat hard rockissa ja metallissa, mutta vaikutumme kaikista hyvistä biiseistä, riippumatta genrestä, joten olemme hyvin avomielisiä.

Entä mikä mielestänne erottaa teidät muista saman genren yhtyeistä?

Mahdollisesti se, että emme sovi täysin muiden bändien genreen. Rakastamme hienoja albumeja, ja itse sijoitamme itsemme korkealle albumin suhteen. Itse asiassa korkeimmalle, kirjoitettuamme parhaan rock-debyyttialbumin viimeisen 20–30 vuoden aikajanalla. Pointtina on: miksi tehdä mitään, jos et pyri täydellisyyteen? Yksinkertaisesti jos rakastat rockia kokonaisuudessaan, luulen että pidät albumistamme, koska siinä on niin monia eri tyylejä ja tapahtumia, emmekä suostu kategorisoimaan itseämme lainkaan. Kirjoitamme vain musiikkia jota rakastamme. Jos se sopii johonkin tyyliin, tai luo jotakin aivan uutta, olkoon niin. Yhtyeellä on myös oma hyvin dynaaminen soundinsa, ja laulut vaihtelevat elämän ikävimmistä puolista hulluimpiin. Tulemme aina olemaan vahvasti live-bändi. Toivomme, että jos ostat levymme, haluat myös tulla keikallemme.

Kerrohan vähän albumin teosta?

Se oli fantastista — rakastimme joka minuuttia. Albumi äänitettiin Los Angelesissa tuottaja John Feldmanin johdolla. Työt aloitettiin vuoden 2011 lopulla, solmittuamme sopimuksen Red Bull Recordsin kanssa, ja tähän mennessä takana oli kolme rankkaa vuotta kiertämistä ja miljoona tarinaa kerrottavaksi. On vain yksi tilaisuus debyyttialbumin tekoon ja meillä oli aiemmin jo tilaisuuksia sen suhteen, muttemme halunneet sekoittaa prosessia. Keväällä 2012 tunsimme olevamme pisteessä jossa oli aika mennä studioon. Niinpä matkasimme Los Angelesiin keskustelemaan eri tuottajien kanssa ja kuulostelemaan samalla tunnelmia. Tapasimme John Feldmannin. Heti tuli tunne, että tässä se on, juuri oikea kemisti kokkaamaan bändin levyä. John ei ollut yksiselitteinen valinta, koska hänellä oli enempikin punkpop-tausta sellaisten yhtyeiden kanssa kuin esimerkiksi Good Charlotte ja The Used, mutta toisaalta hän rakasti brittirockia ja meilläkin on ripaus punkia, joten…!

Varsinainen äänitystyö tehtiin 10 päivän aikana. Sen jälkeen palasimme Englantiin soittamaan Download-festareille. Elämä oli todella 24 tuntia vuorokaudessa. Alussa demoihimme muutamia biisejä kokonaisena bändinä. Sitten minä ja Aaron työskentelimme Johnin kanssa päivällä, ja Rob ja Sid äänittäjä Brandonin kanssa illalla. Äänitystermein kuvailtuna emme ole perfektionistinen bändi. Tärkeintä on, että musiikissa on terää, energiaa ja viboja. Niitä painotamme myös esiintymisissä.

Kuinka tärkeä John Feldman oli levytysprosessissa?

Meillä oli noin 2/3 albumista kirjoitettu ennen kuin menimme studioon Johnin kanssa. Meillä oli myös hyvä käsitys yhtyeen soundimaailmasta ja kaikista aspekteista. Oli hetkiä jolloin otimme yhteen Johnin kanssa, mutta pitäydyimme suhteessa, jossa hän tuottajanamme vastasi siitä, että musiikkimme puraisee energisesti. John osasi säilyttää hyvän balanssin työssään tuottajana. Työskentelisimme mieluusti jatkossakin hänen kanssaan.

Mitä tavoitteita teillä on musiikin teossa?

Saada jonkinlaisia reaktioita kuulijassa. Mieluummin haluaisin kuulijan vihaavan meitä, kuin että musiikki ei herättäisi mitään tunteita! Toivottavasti musiikkimme inspiroi ihmisiä tarttumaan johonkin uuteen ja erilaiseen. Loppujen lopuksi olemme vain rock ‘n roll -bändi, emmekä tee mitään rakettitiedettä. Emme yritä muuttaa maailmaa, ainoastaan toivomme ihmisten nauttivan musiikistamme, ja tulevan keikoille.

Oletteko tyytyväisiä albumiinne?

Erittäin ylpeitä. Emme malta odottaa kakkosalbumia.

Oletteko enemmän kiertue kuin studiobändi?

Kiertueet ovat se mihin yhtye kuuluu. Studiossa olo on välttämätöntä, tehdäksemme musiikkia, jonka turvin pääsemme keikoille, mutta tulemme aina olemaan live-bändi. Keikoilla tunnemme olevamme miellyttävimmässä ympäristössämme.

Mitä tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

Paljon kiertämistä. Pitkin kevättä ja mahdollisesti syksyllä olemme Kanadassa, ja osin muina aikoina Euroopassa kiertueella Black Veil Bridesin kanssa. Lisäksi meillä on paljon festarikeikkoja juuri kevätkesällä.

Heaven’s Basement on:

  • Aaron Buchanon (laulu)
  • Sid Glover (kitara)
  • Rob Ellershaw (basso)
  • Chris Rivers (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.