Metallimusiikki.net

Kuvassa Kvelertak-kuusikkoKuvassa Kvelertak-kuusikko

Kvelertak Finnish Metal Expossa!

  • Julkaistiin lauantaina 26.02.2011.
  • Luettu 2526 kertaa
  • Bändit:

Viime viikolla vietetyssä Finnish Metal Expossa esiintyi tänä vuonna ainakin valtavirralle hieman vieraampia bändejä. Yksi kummallisista nimistä oli ainakin Norjasta asti Helsinkiin saapunut Kvelertak. Pääsin jo perjantaina Suomeen saapuneelta yhtyeeltä kyselemään hieman kuulumisia. Haastatteluun pääsi yhtyeen solisti Erlend Hjelvik ja basisti Marvin Nygaard. Tämä on toinen yhteensä kolmesta FME-aiheisesta jutusta. Metallimessun esittelyn ja valokuvia esiintyjistä löytyy sarjan ensimmäisestä osasta.

Kovin moni paatuneempikaan hevimusiikin harrastaja ei ole kuullut yhtyeestänne aiemmin. Kertokaa vähän yhtyeenne historiaa, millainen bändi olette?

Marvin: Aloitimme joskus vuonna 2007. En vielä silloin soittanut virallisesti bändissä, vaan nukuin kavereiden sohvalla.

Erlend: Tarvitsimme vain jotakin tekemistä, meillä oli aika tylsää tuohon aikaan. Ei ollut oikeastaan sen suurempaa intohimoa.

Oliko teillä ennen Kvelertakia jotain projekteja olemassa?

Erlend: Ei mitään mainitsemisen arvoista. Yksi oli ehkä sellainen projekti, joka oli ikään kuin Kvelertakin esiaste, jollain tavalla primitiivisempi muoto Kvelertakista.

Marvin: Soitin erilaisissa bändeissä. Eräs bändi oli vähän Immortal-tyylistä metallia, joten hyvin erilaisissa bändeissä tuli soitettua siihen aikaan.

Kvelertak yhdistelee ainakin punk rockia, rock’n‘ rollia ja jopa black metallia? Miten määrittelisitte musiikkinne itse yhdellä genrellä, vai onko sillä väliä? Soitatteko punkkia vai metallia?

Marvin: Riippuu aika pitkälti siitä keneltä kysyt. Kyllä se enemmän rokkia on.

Erlend: Samaa mieltä, minusta emme ole metallibändi lainkaan. Olemme rokkibändi.

Jotkut kuitenkin väittävät teidän olevan black metal -yhtye. Mikä on teidän mielipiteenne mustasta metallista? Koska olette Norjasta, minun on samalla pakko kysyä, mitä mieltä olette norjalaisesta black metallista ja näkyykö se teidän musiikissanne?

Marvin: Tämäkin vähän riippuu… Kun perustimme Kvelertakia, kuuntelimme erilaista musiikkia, esimerkiksi Darkthronea, joka julkaisi silloin levyn nimeltä “Sardonic Wrath”, joka oli jopa enemmän jotain punk rockia kuin black metallia.

Erlend: Kuuntelimme tosiaan erilaista musiikkia, metallia, punk rock ja rock’n‘roll -vaikutteista, Volcanoa. Saimme monista yhtyeistä ja kokeiluista inspiraatiota ja ideoita.

Mitä mieltä olette norjalaisesta bläkkismusiikista ja sen skenestä ylipäätään?

Marvin: Nykyään ei ole enää kovin montaa kiinnostavaa black metal -yhtyettä jäljellä. Olen itseasiassa pian menossa äänittämään black metal -albumia ja työstän sitä todennäköisesti kesällä. Minusta on olemassa paljon mielenkiintoisia bändejä, ei välttämättä kuitenkaan black metallia, mutta jotka ovat saaneet vaikutteita mainitusta musiikkityylistä ja se ehkä näkyy heidän musiikissaan.

Olen kiinnostunut tästä, koska usein ihmiset yhdistävät metallin ja Norjan black metalliin, ja siksi, koska olen huomannut Kvelertakia miellettävän bm-bändiksi.

Marvin: Itse en ole koskaan kuullut Kvelertakia sanottavan black metal -bändiksi. On totta että musta metalli ehkä sai alkunsa Norjasta, mutta nykyään sitä tulee ihan yhtä lailla muistakin maista.

Erlend: Black metal -skene Norjassa… Paras vastaus tähän olisi ehkä se, että bändit, jotka sen aloittivat tavallaan leimasivat sen Norjaan, sijaintiin, josta se alkoi, ympäristöönsä. Loppupeleissä black metal -musiikilla ei ole mitään tekemistä Norjan kanssa. Ymmärrät varmaan mitä tarkoitan.

Tajusin kyllä. Jos ymmärsin oikein, tämä on teidän ensimmäinen Suomen keikkanne? Miltä tuntuu olla Suomessa? Millaiset ovat odotuksenne huomista keikkaa ajatellen?

Erlend: Tällä hetkellä tuntuu hyvältä. Olemme tavanneet ihan mahtavaa porukkaa. Keikan suhteen meillä ei ole minkäänlaisia odotuksia.

Marvin: Kuten sanoit, tämä on ensimmäinen kerta Suomessa. Siitä tulee varmaan ihan siistiä.

Onko täällä kylmempää kuin Norjassa vai toisinpäin?

Marvin: Täällä ilman on erilaista ja tuntuu kylmemmältä. Norjassa ilma on jotenkin vähemmän purevampaa, raikkaampaa. Kyllä täällä on kylmempi.

Ymmärrän fiiliksen. Myös meri-ilmasto vaikuttaa asiaan ainakin Helsingissä. Itse tulen Keski-Suomesta, Jyväskylästä ja eron huomaa kyllä.

Marvin: Aivan, kuivempi ilma? Samantapainen efekti. Tulen itse Pohjois-Norjasta ja olen tottunut siihen kylmyyteen, mutta kun tulen Osloon niin kylmyys tuntuu silti pahemmalta. Sen kyllä huomaa.

Tiedättekö onko teillä minkäänlaista fanikantaa tai kuuntelijakuntaa Suomessa?

Marvin: Ihmiset kysyvät sitä meiltä melko usein ohimennen. Sinä olet ainoa, joka on kysynyt sen haastattelussa niin, että joutuu nyt ihan oikeasti miettimään. Ei ole oikeastaan tietääkseni. Tiedämme täällä olevan porukkaa, joka tykkää musiikistamme. Levy-yhtiö on kuitenkin sanonut, että albumia on mennyt aika hyvin Suomessakin.

Missä yhtyeenne on suosituin?

Marvin: Norjassa tietenkin. Norja ja Ruotsi. Keikat ovat aina loppuunmyytyjä joka paikassa siellä.

Oletteko kuulleet suomalaisista bändeistä kuten Mokoma, Stam1na, Nightwish, joka tosin ei laula suomeksi, eikä ole enää tavallaan “Suomi-brändi” suomalaisille. Onko teidän bändinne vastaavalla tavalla menestynyt Norjassa?

Marvin: Oikeastaan olen enemmän kuullut suomalaisista black metal bändeistä, kuten Satanic Warmaster.

Erlend: Levymme on roikkunut valtakunnallisessa top-40-listassa yli puoli vuotta. Kyllä, musiikkiamme soitetaan norjalaisessa radiossa.

Toivotteko pääsevänne Suomeen jatkossakin?

Marvin: Kyllä. Lähdemme Euroopan-kiertueelle huhtikuussa ja silloin pyrimme tekemään ainakin yhden reissun Suomeen. Lisäksi soitamme myös kesän festareilla Suomessa, mutta en muista niiden nimiä tähän hätään.

Suurin osa biiseistänne, elleivät kaikki, ovat norjaksi. Voitteko hieman valottaa mistä biisinne kertovat?

Erlend: Kaikki biisit ovat norjaksi. Suurin osa biiseistä sisältää tarinoita vanhasta Norjan mytologiasta, uhrauksista, paholaisenpalvonnasta ja muusta vastaavasta, mutta joukossa on myös vähän henkilökohtaisiinkin asioihin ja elämään liittyviä juttuja. Meille on tärkeämpää enemmän, että musiikki kuulostaa siistiltä. Sisältö ei ole niin tärkeää. En tiedä millaista settiä seuraavalle levylle tulee.

Aiotteko jatkossakin tehdä norjaksi?

Erlend: Kyllä. Se on se meidän juttu.

Entäpä oletteko tyytyväisiä debyyttialbumiinne?

Marvin: Minusta se on vuoden paras levy.

Erlend: En usko, että olisimme saaneet siitä yhtään parempaa. Olemme tyytyväisiä, vaikka silti välillä kuulee tavaraa, joka saattaa ärsyttää ja jonka ehkä olisi voinut tehdä paremmin tai jättää tekemättä.

Onko musiikkinne tunnettua muualla?

Marvin: Suhteellisen tunnettua kyllä. Olemme kiertäneet Eurooppaa pariinkin otteeseen ja käynyt oikeastaan kaikkialla muualla paitsi Suomessa.

Milloin on tulossa seuraava levy?

Marvin: Tänä vuonna olemme todella kiireisiä keikkojen ja muiden kanssa. Ei ainakaan ennen ensi vuotta. Se tulee sitten kuin se tulee.

Onko teidän paitoja jossain myynnissä?

Marvin: Kuulin, että meillä on standi täällä jossain, mutta emme ole vielä nähneet niitä. Emme tuoneet mukanamme yhtään, koska kaikki paidat on loppuunmyytyjä. Jos tuntuu kalliilta niin voit tilata niitä Imperial Clothingista. Tilasin kaikki omat paitani sieltä.

Kiitos paljon haastattelusta ja hyvää keikkaa!

Marvin: Eipä kestä, it was a great one.

Kvelertak on:

  • Erlend Hjelvik (laulu)
  • Bjarte Lund Rolland (kitara)
  • Maciek Ofstad (kitara)
  • Vidar Landa (kitara)
  • Marvin Nygaard (basso)
  • Kjetil Gjermundrød (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.