Metallimusiikki.net

Mors Principium Estin kitaristiksi Tom Gardiner.

Porilainen melodista death/thrash metallia soittava Mors Principium Est tiedotti eilen julkaisemassaan uutisessa bändin sisällä tapahtuneen pienimuotoinen muutos miehistössä, sillä ryhmään on jälleen kerran otettu uusi kitaristi. Uusi kitaramies on nimeltään Tom “Tomma” Gardiner, jota murinaryhmä luonnehtii todella mahtavaksi jampaksi ja hämmästyttäväksi kitaristiksi. Gardiner soitti Mors Principium Estin jäsenenä ensimmäistä kertaa kesäkuussa Nummirock-festivaalin keikalla. Keikka sujui bändin mukaan mainiosti, joten Gardiner päätettiin kirjata vakituiseksi jäseneksi. Yhtyeen edellinen kitarasankari Jarkko Kokko tulee jatkossa toimimaan MPE:ssä vain studiojäsenenä, häntä ei siis tulla näkemään keikkalavoilla.

Jarkko Kokosta tuli Mors Principium Estin kitaristi huhtikuussa 2007. Hänen liusäkseen soolokitaraa soittamaan napattiin Tomy Laisto. Miehet tekivät bändin kanssa ensimmäisen esiintymisen yleisön edessä Turussa 11. huhtikuuta 2007. Samaan aikaan bändissä koskettimia soittanut Joona erotettiin, sillä miehellä ei ollut kylliksi aikaa bändiä varten. Mors Principium Est päätti tuohon aikaan, ettei se aio enää etsiä uutta kosketinsoittajaa Joonan tilalle. Yhtyeen sisällä on tapahtunut ahkerasti kulumaa elävässä voimassa, sillä myös joulukuussa 2006 bändistä päätti poistua kitaristi-biisintekijä Jori. Hän toimi MPE:ssä yhteensä seitsemän vuoden ajan ja osallistui kolmen albumin luomistyöhön. Karri Kuisma värvättiin samaan hengenvetoon sessiokitaristiksi.

Bändin miehistö tiedottaa kirjoittavansa nyt uutta musiikkia. Valmista kauraa ei ole vielä tarjolla, mutta bändin jäsenet ovat aloittaneet uuden äänitteen tekemisen. Tarkoitus on kuukauden kuluttua käydä äänittämässä demoasteisia lauluraitoja, jonka jälkeen bändi ryhtyy lähentelemään levy-yhtiöiden edustajia.

Mors Principium Estin uran uusin ja järjestyksessä kolmas albumi on “Liberation = Termination“. Se julkaistiin edellisen vuoden helmikuussa Listenable Recordsin kautta. Kiekko on seuraaja “The Unborn” -nimiselle julkaisulle. Uusin pitkäsoitto nauhoitettiin Astia Studiossa täällä Suomen maaperällä. Levy masteroitiin kalifornialaisen Imperial Masteringin tiloissa. “The Unborn” nauhoitettiin marraskuussa 2004 Tico-Tico Studioilla ja masteroitiin helsinkiläisen Finnvoxin syövereissä seuranneen kuukauden aikana. Levy julkaistiin vuoden 2005 keväällä, paitsi Yhdysvalloissa, jossa se ilmestyi vasta saman vuoden lopussa.

“Liberation = Termination” -albumin kappaleet:

 1. Orsus
 2. The Oppressed Will Rise
 3. The Animal Within
 4. Finality
 5. Cleansing Rain
 6. Forgotten
 7. Sinners Defeat
 8. The Distance
 9. It Is Done
 10. Terminal Liberation
 11. Lost Beyond Retrieval

Mors Principium Est on:

 • Ville Viljanen (laulu)
 • Mikko Sipola (rummut)
 • Teemu Heinola (basso)
 • Tom Gardiner (kitarat live- ja studiokokoonpanossa)
 • Tomy Laisto (kitarat live- ja studiokokoonpanossa)
 • Jarkko Kokko (kitarat studiokokoonpanossa)

Bändi perustettiin kolmen hengen, nimittäin Jorin, Jarkon ja Tonin, toimesta vuoden 1999 aikana. Rumpalia perustamisvaiheessa ei ollut käytettävissä, mutta saman vuoden sisällä pellinpaukuttajakin löytyi Mikko Sipolan muodossa. Alkuaikoina MPE:n joukot takoivat metallimusiikkia siten, että Jori hoiti kitaristin ja vokalistin virkaa, Jarkko kitaraa ja Toni kosketinsoittimia. Tällä kokoonpanolla ryhmä toimi jonkin aikaa, kunnes vuoden uuden vuosituhannen alussa Jori päätti keskittyä yksinomaan kitaran kurittamiseen ja Mors Principium Est jäi vaille laulajaa. Ville Viljasesta tuli uusi äänihuulten suurkuluttaja erottuaan aikaisemmasta bändiviritelmästä. MPE ryhtyi sen jälkeen nauhoittamaan demoäänitettä, joka valmistuikin, tosin ilman basistin apua. Jo tässä vaiheessa Listenable Records osoitti kiinnostusta bändiä kohtaan. Yhtye löysi sitten basistikseen Teemun vudoen 2001 puolella. Hänen kanssaan bändi nauhoitti pari uutta demoa ja teki harvakseltaan live-siintymisiä. LR:n joukot ottivat yhteyttä porilaisiin vuonna 2002 ja tarjosivat yhtyeelle kolmen albumin julkaisun kattavaa levytyssopimusta. Sopimus solmittiin ja bändi ryhtyi työstämään ensimmäistä pitkäsoittoaan, nimeltään “Inhumanity”. Levy äänitettiin ja miksattiin Ahti Kortelaisen avulla Tico-Tico Studioilla. Albumi masteroitiin Finnvoxissa ja sitten julkaistiin keväällä -03.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.