Metallimusiikki.net

Motörheadin arkkuun uusi naula, kun aikaisempi kitaristi Eddie Clarke meni tuonilmaisiin

  • Julkaistiin tiistaina 30.01.2018.
  • Luettu 4402 kertaa
  • Bändit:

Perinteisen heavy metallin takoja Motörhead päätti päivänsä samalla kun yhtyeen pitkäaikainen vokalisti ja keulahahmo Lenny Kilmister, syntymänimeltään Ian Fraser Kilmister, ja tähtimerkiltään Kauris jos joku sellaiseen uskoon, hävisi taistelun erityisen aggressiivista syöpää vastaan vain muutamia kuukausia sen jälkeen kun rumpali Phil ”Philthy Animal” Taylor menehtyi. Lenny oli 70 vuotias ja ainoa Motörheadin vakituinen jäsen sen viimeisimmässä kokoonpanossa. Bändi starttasi vuonna 1975 ja ehti vuosikymmenten varrella myydä maailmanlaajuisesti yli 15 miljoonaa levyä.

Yhtyeen nokkamies herätti omalaatuisella keräysharrastuksellaan huomiota, lähinnä negatiivista sellaista. Hän nimittäin keräili ahkerasti kansallissosialismiin viittaavia muistoesineitä, mutta muistutti esimerkiksi vuonna 2010 toimittajille, ettei hän keräile sitä ideaa tai ideologiaa, vaan esineitä. Samoihin aikoihin yhdysvaltalaisen Disturbed-rytmiryhmän keulahahmo David Draiman ulisi Kilmisterin kokoelmasta, että hän pitää sitä tabuna ja ”tosi loukkaavana”, sillä hän itse on yksi vainotun ihmisryhmän jäsen.

Elämänkaarensa loppuvaiheilla Lemmy herätti paheksuntaa toteamalla Radioheadin olevan aika huono. Hän ei pitänyt Radioheadin taipumuksesta muuttaa musiikillista tyyliään jokaisella albumillaan, siis sen lisäksi, että Radioheadin musiikki kuulosti hänestä huonolta. Toisaalta hän näki myös Motörheadin tulevaisuudessa tarvitsevan muutosta: bändin levyt alkoivat olla samanlaista materiaalia, jonka vuoksi bändi harkitsi cover-kiekkojen ja akustisen albumin nauhoittamista. Moottoripään viimeiseksi levyjulkaisuksi jäi loputla elokuussa 2015 ilmestynyt ”Black Magic”. Musiikin lisäksi rytmiryhmä jää elämään lehtien sivuille painettujen juttujen, kuten Hesarin kulttuuriliitteessä pari vuotta takaperin julkaistun muistelointituokion muodossa, jossa summattiin Kilmisterin käyneen vuosikymmenten aikana Suomessa kymmeniä kertoja, ja onhan yhtye koettavissa esimerkiksi videopelien muodossa: edelliskesänä vihjattiin Through the Ages -nimisen PC-, Mac- ja Xbox-pelin tulemisesta, ja sen lisäksi on entuudestaan olemassa eräät selaimella pelattavat peliautomaatit.

Lemmyn ja Phil Taylorin menehdyttyä bändin rumpali Mikkey Dee uutisoi, ettei Motörhead enää ole olemassa. Jäljelle jääneet jäsenet eivät tee kiertueita, levyjä eivätkä muutakaan kyseisen bändin kanssa. Sellaisiin suunnitelmiin on tullut oikkuja, sillä live-materiaalia sisältävä ”Clean Your Clock” -kiekko ilmestyi toukokuussa 2016 ja syyskuussa 2017 sitä seurasi ”Under Cöver”. Viimeksi mainittu sisältää Lemmyn vision: cover-kappaleiden kokoelman.

Sitten meni Clarke

Bändin uralla toimi useita kitaristeja ja rumpaleita, mutta juuri Eddie ”Fast” Clarken kanssa valmistuivat sen menestyneimmät levyt. Brittimuusikko toimi ryhmässä vuoteen 1982 asti oltuaan tuohon aikaan tyytymätön siihen millaiseksi ”Iron Fist” -albumi oli muodostunut. Clarke menehtyi tammikuussa 2018 sairaalassa, jossa häntä hoidettiin keuhkokuumeen vuoksi.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.