Metallimusiikki.net

Norther Nummirockissa 24.6.2011!

  • Julkaistiin torstaina 07.07.2011.
  • Luettu 1601 kertaa
  • Bändit:

Elo–syyskuussa ahkerasti Suomen keikkalavoja koluamaan ryhtyvä Norther veti energisen keikan tämän kesän kosteahkossa Nummirockissa rannan Inferno-lavalla. Keikan jälkeen kiiruhdin jätkien keikkabussille ja sain piinapenkkiini kitaristi Kristian “Kride” Rannan ja solisti Aleksi “Allu” Sihvosen. Tämä oli Northerille jo viides kerta, kun yhtye esiintyi Nummirockissa. Tämän jutun lisäksi Metallimusiikki.netissä on julkaistu Eluveitien kanssa tehty tilitys ja luvassa on vielä doom metallia soittavan KYPCK-ryhmän haastattelu.

Vaikka laulajan vaihdoksesta on jo kaksi vuotta, täytyy silti vielä kysyä episodista muutama kysymys. Nettisivujenne mukaan uusi laulaja saatiin valittua jo kuukauden etsimisen jälkeen. Oliko hakijoita paljon ja millaisia he olivat. Miksi Aleksi?

Kride: Hakijoita oli kyllä aika paljon, mutta rehellisyyden nimissä aika moni oli keskinkertaisia. Aleksin tiedettiin jo entuudestaan olevan erittäin hyvä, joten siitähän se sitten lähti.

Eli oliko laulaja ennalta päätetty?

Kride: Ei ollut. Kyllä katsottiin ihan kunnolla kaikkien lähettämät omat versiot biiseistä. Allu oli kuitenkin vanha tuttu tai semituttu ja tiedettiin että vetää helvetin hyvin, joten häntä oli sitten helppo kysyä.

Miten laulajan vaihtuminen on otettu fanien keskuudessa vastaan?

Allu: Joko diggavaat tai eivät tykkää, eivätkä tykkää pitkän ajan jälkeenkään tai koskaan. Keikan jälkeen en ole kuitenkaan koskaan kuullut että olipa paskaa, vaan että tulivat katsomaan että ei ole muuttunut mitenkään.

Kride: Monet ovat kauhean ennakkoluuloisia, mutta sitten kun tulevat keikalle, tulevat sanomaan että olipa muuten saakelin hyvä, good old -meininki.

Allu: Ja kuitenkin kun miettii että Petrin tasoinen jätkä ollut bändissä… Saappaat ovat isot ja mulla on kuitenkin eri sandaalit, eikä mua kiinnosta edes Petrin saappaisiin hypätä. Teen vain omaa juttuani ja oon oma itseni ja se on se ainoa tie tehdä. Totta kai se muuttaa asioita.

Miten itse olette muu bändi sopeutuneet laulajan vaihdokseen?

Kride: Kyllä meillä on varmaan ollut hauskinta tähän mennessä kuin koskaan aiemmin. Oli meillä hauskaa aiemminkin, en sano sitä. Sanotaan näin, että hommat ovat sujuneet helpoiten. Allu on easy going guy. Homma toimii.

Mikä on teidän suosikkibiisinne Circle Regenerated -albumilta? Nettisivujenne foorumilla avattiin viime viikolla äänestys, josta käy ilmi, että fanit ovat ihastuneet The Hate I Bear -biisiin.

Allu: On helvetin vaikeaa valita yksi biisi, niitä on kuitenkin aika monta. Varmaan sanoisin kuitenkin Break Myself Away. Siinä on sellainen ensimmäinen taika ensimmäisestä uudesta biisistä. Ne on mulle aina merkityksellisiä.

Kride: Oli suuri yllätys kuinka hyvä tuli biisistä Truth, jäbän biisi ja ihan helvetin hyvä. Meitsille siitä tulee sellainen kananlihaefekti. (näyttää peukkuja)

Teidän nettisivuilla on aika paljon kilpailua ja äänestystä ja häppeningiä. Miten paljon itse seuraatte nettikeskusteluja, foorumeita, Facebookia?

Allu: Joskus sitä tulee seurattua, kriittisinä aikoina esimerkiksi kun levy on tullut ulos tai keikka ollut, totta kai tulee käytyä katsomassa. Yritän kuitenkin mahdollisimman vähän katsoa nettiä, koska ihmisillä on eri mielipiteitä. Hyvä esimerkki; jos otettaisiin neuvosta vaari jokaiselta fanilta, soitettaisiin ihan helvetinmoista sekamelskaa ja todennäköisesti bändissä olisi pelkästään Petri. Ehkä ei edes Petriä. Ei niitä voi liikaa katsoa. Mun mielestä pitää vähän haistella, mutta jättää omaan arvoonsa. Niin, että se ei häiritse. Jos mietii vaikka demobändiä, niille on kauhean iso juttu jos arvostelu tulee ulos “voi vitsi ollaan saatu 3,5/5 ja siinä sanotaan että helvetin hyvä kitarasoolo” ja sitä hehkutetaan. Mutta se on ihan sama kaikkialla. Jos joku kirjoittaa että “ihan perseestä” niin ei demobänditkään lue niitä juttuja vaan tekee omaa juttuaan. Palautetta tulee pakostikin koko ajan, joten jonkinlaista julkisuuskuvaa täytyy pitää yllä isommilla lavoilla esiintyessä.

Kride: Joskus aikaisemmin tuli enemmänkin seurattua, mutta mitä enemmän vääntää ja vanhenee, niin sitä vähemmän tulee seurattua. Koska just sen takia kun mielipiteitä on ihan kaikenlaisia, niitä oli alussa, myöhemmin, ja tulee aina olemaan. Mitä Allukin sanoi, että ei jaksa liikaa niitä miettiä, ei sen takia etteikö kunnioittaisi faneja, sillä fanithan ovat meidän suurin kohderyhmä. On hienoa, että jengi tykkää, mutta myös hienoa että ei tykkää.

Allu: Jotkut tykkää isästä ja jotkut äidistä, ei sille vaan voi mitään.

Miten uusi levy on mielestänne menestynyt? Miten olette itse tykännyt?

Kride: Myyntiluvuista ei ole kyllä mitään hajua. Hyvin arvioitu levy. Henkilökohtaisesti Circle Regenerated on meidän paras levy heittämällä. Totta kai muusikot sanoo aina että uusin levy on paras, mutta mielestäni siinä mielessä tämä on paras levy kun se on monipuolisin ja sitä tykkää itse kuunnella nykyään. Siinä ollaan onnistuttu hyvin, että se kuvaa bändiä ja se on sellainen levy, jota itsekin kuuntelisin. Mun mielestä pointti musiikinteossa on aina se, että tekee sellaista musiikkia mitä itsekin kuuntelisi tai haluaa kuunnella tänään, ei sellaista mistä tykkäsi kymmenen vuotta sitten.

Allu: Mun on helppo sanoa, mutta paras levy. Vaikea kysymys, mutta olen samaa mieltä Kriden kanssa.

Miten pitkään viilasitte levyä ennen kuin se tuli ulos?

Kride: Varmaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jotain enemmän ja jotkut jutut tuli aika helposti. Tehtiin yhteensä enemmän duunia kuin aiemmin. Piti viilata varmaan eri tavalla kun oli kokonaan uusi paketti, kemiat vähän erilaiset kuin aiemmilla levyillä. Meillä oli varmaan 20 raakiletta, demoa, tälle uudelle levylle, joista levylle asti päätyi se 10 kappaletta.

Allu: “Uutena” tyyppinä — ei helvetti oon ollut kaksi vuotta ja silti vielä uusi — voin sanoa, että sen jotenkin aisti tavallaan kuinka ryhmä haki sellaista tasapainoa miten työstetään, kuka teki mitäkin. Minusta levy kuvaa tosi hyvin sitä mitä bändi halusi.

Teettekö porukkana vai onko yksi tietty säveltäjä ja sovittaja?

Kride: Tehtiin porukalla uusin levy. Melkein kaikki tehnyt jotain, neljä kuudesta.

Entä onko levyllä jotain tiettyä sanomaa? Nimi Circle Regenerated ainakin viittaisi, että ympyrä on taas sulkeutunut.

Kride: Niin, ehkä se vaan viittaa siihen että löydettiin Peten lähdön jälkeen uudestaan hyvä porukka, jonka kanssa on kiva tehdä hommia. Siinä mielessä ympyrä on taas sulkeutunut, kun se oli vähän aikaa levällään.

Entä biisien tarina?*

Allu: Olen tehnyt suurimman osan sanoista, Kride on tehnyt loput. Mun biisit kertovat aika paljon henkisestä ja fyysisestä pahoinvoinnista vapautumisesta, ehkä tietynlaisesta uskontodilemmasta ja kriittisyydestä. Kauhean yksilöllistä sanomaa. Vapautumista asioista. Koen itse, että bändi vapautuu myöskin jostain vanhasta ja mennään uutta kohti.

Onko teillä aikaa tai kiinnostusta käydä katsomassa Nummirockissa mitään bändiä?

Kride: Aikaisemmin on tullut käytyä katsoa aina jotain. Jos täällä nyt jotain on… Vielä en tänään ole mitään katsonut.

Allu: Kyllä mielellään käy katsomassa bändejä, mutta tämä voi kuulostaa tosi paskalta kyllä, mutta olemassa on enää vain tiettyjä bändejä, jotka saa aikaan sellaisen fiiliksen kun olin 9– tai 10-vee. Kun tekee kauhean kauan jotain itse, on tosi vaikea olla tiskin toisella puolella niin, että tuntisi mitenkään syvästi sitä. Sen takia on kauhean vaikea katsoa jotain keikkaa ja olla fiilistellä se tunti siellä. Yleensä se menee siihen, että käy katsomassa, hyvä meininki, missään ei ole mitään vikaa, vartti ja pois sieltä. Mutta jos tietää, että on joku bändi josta oikeasti diggaa ja sinne menee, niin itkun partaalla siellä ollaan.

Kride: Ennen oli enemmän kylmät väreet -meininkiä. Viime kerralla mulla on tullut kylmät väreet jostain biisistä kun kuuntelin Sibeliusta.

Allu: Kaksi viime vuoden Devinin Tuska-keikkaa, jonne pelkästään Devinin takia menin olivat elämäni hienoimpia kokemuksia yleisössä.

Onko vielä jotain jota haluatte sanoa lukijoille, yleisölle, faneille, muille?

Töttöröö ja hellät tunteet! Terveisiä kaikille faneille! Kiitos!

Kiitos itsellenne ja hyvää juhannusta!

Norther on:

  • Aleksi Sihvonen (laulu)
  • Kristian Ranta (kitara ja laulu)
  • Daniel Freyberg (kitara)
  • Tuomas Planman (kosketinsoittimet)
  • Jukka Koskinen (basso)
  • Heikki Saari (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.