Metallimusiikki.net

Paras musiikki pelaamiseen — kuinka luoda täydellinen soittolista

  • Julkaistiin perjantaina 12.04.2019.
  • Luettu 2070 kertaa

Onhan klassisten videopeleissä käytettyjen soundtrackien kuuntelemisessa jotain erityistä. Moni Nintendolla Super Mariota pelannut tulee hyvälle tuulelle vielä tänäkin päivässä kuullessaan Mario Bros -peleistä tuttuja melodioita.

Kun asiaa tarkastelee kuitenkin rehellisesti, on myönnettävä, että yli 50 tuntia kestävissä peleissä tai sellaisissa peleissä, joilla ei varsinaisesti ole loppua, alkaa alati taustalla soiva sama musiikki maistumaan ennen pitkää puulta.

Oli kyseessä sitten strategiapeli, korttipeli, toimintapeli tai jokin muu peligenre, on musiikin sovituksella peliin suuri merkitys. Monissa peleissä saattaa olla varsinaisen kappaleen sijaan hyvin monotoninen ja geneerinen taustamusiikki. Jos esimerkiksi käy pelisivustolla pelailemassa blackjackiä tai pokeria, soi taustalla todennäköisesti jokin rauhallinen ja huomiota herättämätön melodia.

Joskus saattaa kuitenkin kaivata hiukan enemmän potkua pelaamisen taustalle. Musiikin on todettu myös tietyissä tilanteissa lisäävän pelaajan tarkkaavaisuutta. Mikä siis ratkaisuksi? Yhä useamman mielestä tilanne ratkeaa kaikkein helpoimmin sillä, että pelaamista varten luo täydellisen viihdyttävän soittolistan kuunneltavaksi. Tällöin sillä ei ole lainkaan väliä, millainen musiikki peliin kuuluu, sillä soittolista soittaa juuri sellaista musiikkia kuin pelaaja itse haluaa pelatessaan kuunnella.

Musiikki valikoituu tilanteeseen sopien

Musiikin valitsemisessa tunnelmaan sopivan vaihtoehdon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää, eikä nyt puhuta pelkästään pelaamisesta. On luonnollista, että esimerkiksi ulos lenkille lähtiessä haluaa kuunnella hiukan eri tyyppistä musiikkia kuin vaikkapa joogaa harjoitellessa.

Monet valitsevat pelatessaan kuuntelemansa musiikin pelin perusteella. Jos pelaa esimerkiksi nopeatempoista toimintapeliä, kannattaa valita sellainen soittolista, joka virittää pelaajan juuri oikeanlaiseen tunnelmaan. Tällaiselta listalta voi löytyä vaikkapa energistä räppiä ja elektronista musiikkia. Jos puolestaan pelaa rauhallisempaa strategiapeliä, voi vaikkapa rento rock tai jopa klassinen musiikki istua tilanteeseen loistavasti.

Spotify

Spotify on kenties tämän hetken suosituin palvelu soittolistojen rakentamiseen, eikä ihme, sillä se on todella helppokäyttöinen ja mahdollistaa interaktiivisen toiminnan yhdessä muiden käyttäjien kanssa. Jos kaipaa musiikkia pelaamiseen, kannattaa tiedustella, olisiko kellään kaverilla sattumalta jaettavaksi omaa soittolistaansa Spotifyssä.

Spotify on melko hiljattain lisännyt musiikkitarjontaansa uuden kategorian, joka on suunnattu nimenomaan pelaajien tarpeisiin. Pelaajille suunnatut soittolistat sisältävät hyvin laajasti erilaisia ehdotuksia musiikkiin, joka soveltuu kuunneltavaksi esimerkiksi tietokoneella tai pelikonsolilla pelatessa. Soittolistoille mahtuu todella monipuolisesti erilaisia musiikkigenrejä laidasta laitaan.

Reddit

Reddit on mainio tietolähde monessakin asiassa ja hieman yllättäen sieltä saa myös erinomaisia suosituksia ja vinkkejä, jos tiedustelee, millaista musiikkia käyttäjät kuuntelevat pelatessaan. Redditin käyttäjiltä saa paitsi hyviä ideoita musiikinkuunteluun, myös ehdotuksia sellaisista kappaleista ja artisteista, joista ei välttämättä ole koskaan kuullutkaan. Mikäli kamppailee parhaillaan soittolistan luomisen parissa, saattaa Redditistä olla paljonkin apua.

iTunes

iTunes on näppärä työkalu soittolistan kokoamiseen. iTunesin soittolista on helppo jakaa muiden kanssa. Lisäksi tarjolla on runsaasti laadukasta ja tuoretta musiikkia. iTunesista saattaa löytyä hyvinkin mieluisaa pelimusiikkia yksinkertaisesti tarjontaa selaamalla.

Youtube

Harvemmat tulevat ajatelleeksi Youtubea silloin kun he laativat musiikkisoittolistoja. Oikeastaan Youtubesta voi olla paljonkin iloa soittolistaa rakennettaessa, sillä myös Youtube tarjoaa nykyään omat soittolistansa, joita voi käyttää hyödykseen omia listojaan luodessaan. Jos pelaamisen aikana kuuntelee mieluusti vaihtelevaa ja monipuolista musiikkia, on YouTubessa tarjolla todellinen aarreaitta, jonne on vuosien varrella ladattu musiikkia ja musiikkivideoita joka lähtöön.

Päivitä soittolistaa

On tietysti tärkeää, että pelatessa kuunneltava soittolista tuntuu inspiroivalta ja virittää juuri oikeanlaiseen tunnelmaan pelaamista ajatellen. Jos samaa soittolistaa kuuntelee kerta toisensa jälkeen, käy lopulta pakostakin niin, että uutuudenviehätys karisee. Suositeltavaa onkin aina silloin tällöin käydä rukkaamassa soittolistaansa uuteen uskoon, jolloin pelaamisen ajaksi saa uutta ja mielekästä kuunneltavaa.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja.