Metallimusiikki.net

Throes of Dawn -haastattelu Nummirockissa 26.6.2010!

  • Julkaistiin perjantaina 02.07.2010.
  • Luettu 2722 kertaa
  • Bändit:

Nummirock-festivaalissa nähtiin esiintymässä monipuolinen kattaus musiikkia. Paikalla nähtiin koti- ja ulkomaisia esiintyjiä. Tässä haastattelu festivaalilauantaina 26.6. esiintyneen tunnelmallisen metallimusiikin edustajan kanssa. Throes of Dawnin esiintymisen jälkeen sain yhtyeen solisti Henri Koivulan piinapenkkiin samalla kun muu bändi pakkaili kamoja autoon. Metallibändi julkaisi helmikuussa uuden studioalbumin Firebox Recordsin voimin. Albumi on Throes of Dawnin järjestyksessä viides ja nimeltään “The Great Fleet of Echoes”. Tässä haastattelussa turinoidaan lähinnä yhtyeen tuoreimmista kuulumisista. Taustatietoja bändistä löytyy sen nettisivuilta osoitteesta www.throesofdawn.com.

Miten keikka meni?

Oli kyllä kiva vetää, mutta alussa oli vähän hapuilua ja saundit oli vähän hakusessa. Mutta kyllä se siitä. Oli ihan hyvä keikka.

Teitä on vieläkin turhan vähän noteerattu mediassa, vaikka olette aloittaneet jo kauan sitten, vuonna 1994. Onko tälle mitään näkyvää syytä?

Ollaan oltu tosi underground-yhtye jossain vaiheessa, ja syynä voi olla myös se että ollaan tehty aikoinaan aika vähän keikkoja. Ollaan nyt vasta aktivoitu keikkailun suhteen. Hyvä keikkailu on ehkä parasta promootiota. Hyvä levy on myöskin hyvää promootiota, mutta totta kai pitää myös keikkailla. Levyn elinkaari on nykyään aika lyhyt, sillä puolen vuoden päästä uuden levyn ilmestymisestä kukaan ei enää muista sitä.

Onko jatkossa siis tulossa paljon enemmän keikkoja, esimerkiksi tänä vuonna?

Me pidetään heinäkuu taukoa, mutta syksyllä tulee paljon keikkoja. Ensi vuodellekin on jo buukattu keikkoja.

Kotimaassa vai ulkomailla?

Molemmissa. Ukrainassa on iso festivaali, ja Norjassakin on tiedossa keikkoja.

Diggaillaanko musiikistanne enemmän Suomessa vai ulkomailla?

Voisi sanoa että avantgarde-aikana oli paljon jenkkifaneja kun “Quicksilver Clouds” lisensoitiin Jenkkeihin. Se oli aika iso yhtiö, joka sen teki, ja sitä kautta tuli aika paljon faneja. En tiedä, vähän paha sanoa miten se sitten jakautuu. Myöskin Venäjällä meillä on ollut aika paljon faneja kun ollaan käyty soittamassa. Hyvä meininki siellä.

Julkaisitte tämän vuoden Finnish Metal Expossa uusimman “The Great Fleet of Echoes” -albuminne. Miten tyytyväisiä itse olette tuotokseen?

Ollaan tosi tyytyväisiä. Levyntekoprosessi oli todella pitkä. Välissä meinasi uskokin hävitä. Meillä ei ollut levy-yhtiötä siinä vaiheessa kun tehtiin sitä levyä. Vähän sillä mielellä että mitähän tästä nyt tulee… Se on kuitenkin aika kotikutoisesti tehty, eli äänitetty meidän treenikämpällä. Miksattu ja laulettu kotona, olohuoneessa. Kyllä voin sanoa että olen tosi tyytyväinen, vaikka tietty kotikutoisuus siitä paistaa ehkä läpikin.

Kuinka paljon aikaa vietitte studiossa ja äänityksissä aikaa? Oliko vedot enemmän pidempiä, kerralla alta pois -tyyppisiä, vai oliko musiikin tekeminen enemmän satunnaisempaa?

Se oli aika satunnaista. Pohjat vedettiin tosi nopeasti, eli rummut, komppikitara. Kaikki syntikat, laulut ja muut tehtiin aina sitä mukaa kun oli mahdollisuus äänittää. Meillä ei ollut mitään vakituista studiota. Käytimme Timo Kotipellon kotistudiota. Saatiin käyttää sitä silloin kuin siellä ei ollut mitään muuta ja kun sopi miksaajalle ja meille. Kyllä se oli vähän sellaista hajanaista. Osa biiseistäkin oli sellaisia, että sanat tehtiin vasta kun kappaleet oli jo äänitetty levylle.

Miten tyytyväinen olette albumin saamaan vastaanottoon?

Olen tykännyt. Ehkä vähän hämää kun jengi vertaa Tiamatiin ym. OK, myönnetään, on siellä varmaan ehkä vähän samankaltaisuuksia, jos ei vain kuuntelijoissa Tiamatin faneja. Mutta kyllä me itse kuitenkin ollaan ehkä enemmän Pink Floyd -faneja ja sieltä otettu niitä vaikutteita. Toisaalta ne on ihan samoja juttuja mistä Tiamat on ottanut vaikutteensa. Tosi positiivista on ollut vastaanotto — Saksassa ei ole oikein mennyt läpi — siellä ehkä pitäis olla jotkut peikkohännät tai viikinkimiekat niin sitten ehkä menisi.

Olen huomannut että Throes of Dawnia on erittäin hankala laittaa yhteen muottiin tai lokeroon. Minkä tyyliseksi bändiksi käsittäisit yhtyeenne, jos pitäisi jotenkin luokitella tai sanoa joku genre? Soitatteko vain metallia ilman alagenreä, vai miten on asian laita?

En osaa oikein sanoa tuohon mitään. Aikoinaan kun teimme musiikkia käytettiin musiikistamme dark metal -nimitystä, koska se oli synkkää ja siinä oli tiettyjä vaikutteita jostain metallista. Nykyään se skaala on niin laaja, että ei oikein suoraan pysty sanomaan. Jotakin tunnelmallista metallia se on, en minä tiedä. Kun ei meidän musiikki ole oikeastaan metalliakaan välillä, vaan jotain bluesia. Kuten meidän miksaaja sanoi että “vittu toi mitään metallia on, jätkät soittaa bluesia!” Katsotaan miltä seuraava levy kuulostaa. Se on varmaan koko levy sitten sitä bluesia suoraan.

Musiikkinne on muuttunut jokaisen levyn myötä vähän pehmeämmäksi ja ehkä kevyemmäksikin. Tuleeko tämä linja jatkumaan? Tullaanko enää kuulemaan “Pakkasherra”-tyylistä musiikkia Throes of Dawnilta?

Koskaan ei voi sanoa ei koskaan. Näkisin asian kuitenkin niin, että kehitys on aika lähellä siinä missä me nyt ollaan Great Fleetillä. Varmaan sitä soundia vielä jalostetaan vähän. Me ollaan aika lähellä sitä soundia mitä ollaan haettu jo pidemmän aikaa. Uskon kyllä että huutolaulut vähenee jatkossa, tai että niitä käytetään toisella tavalla. Ihan jännä nähdä mihin suuntaan tämä menee. Ollaan tehty uusia kappaleita, joista tykkään todella paljon. Ne on jotenkin sellaisia hypnoottisia, mitä on vaikea kuvailla vielä tässä vaiheessa. Uskon kyllä siitä seuraavasta albumista tulee aika kova.

Teillä oli promokaudella “Pakkasherra”-levyn aikaan suomenkielisiä biisejä pari kappaletta. Onko englanninkielinen laulu selkeä valinta? Onko tulossa enää suomenkielisiä kokeiluja?

On selkeä valinta. Uskon että suomikokeilut on jäänyt niihin jossain vaiheessa tapahtuneisiin folk metal ym. kokeiluvaiheisiin. Taakse jäänyttä elämää se. Ei oikein ole suomen kieli meidän juttu. Tykkään kirjoittaa englanniksi sanat, ja se liittyy enemmän meidän musiikkiin.

Kiitos haastattelusta, ja hyvät juhannukset!

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.