Metallimusiikki.net

Timo Tolkki ja ex-Stratovariuksen jäsenet sanasodassa.

Stratovarius-bändin promokuva. Miehet seisovat peltisen tynnyrin äärellä. Kuvassa kaikki Stratovariuksen jäsenet.Stratovarius ilman Tolkkia?

Kitaristi-biisintekijä Timo Tolkki , joka Metallimusiikki.net:in aikaisemmin julkaiseman uutisen mukaan hajotti Stratovariuksen, on nyt joutunut ilmiriitaan ex-Stratovariuksen jäsenten kanssa. Revolution Renaissancen edellisen bändinsä tilalle perustanut Timo Tolkki kommentoi eilen englanninkielisessä lausunnossa hänelle kohdistettuja väitteitä. Ex-Stratovariuksen jäsenet julkaisivat Webissä laajan tilanneselvityksen, joka on heidän vastineensa Timo Tolkin aikaisemmin kirjoittamalle avoimelle kirjeelle. Tolkin ja Stratovariuksen jäsenet suomivat toisiaan verbaalisella tasolla — kumpikin osapuoli väittää toista rahanahneeksi valehtelijaksi ja huijariksi.

Timo Tolkin eilen keskiviikkona julkaisemassa kommentissa kerrotaan, että nykyinen Revolution Renaissancen takapiru on hyvin yllättynyt häneen kohdistetuista syytöksistä, joita ex-Stratovariuksen jäsenet häneen kohdistavat. Mies toteaa, että hänen aikaisemmin julkaisemansa lausunto on kuitenkin voimassa kaikilta osin. Hänellä ei ole enää näissä merkeissä mitään uutta lisättävää. “Straton” jäsenten hänelle kohdistamat syytökset ovat Tolkin mukaan räikeitä valheita. Kitaristi uskookin yksinomaan kosketinsoittaja Jens Johanssonin olevan avoimen kirjeen takana.

Stratovariuksen lausunnossa kerrotaan, että jos Tolkki elää elämäänsä muiden mielipiteiden, laskevien myyntitilastojen tai kadonneen vallan takia, ne osoittavat henkilön kärsivän nyt syvästä ja pisteliäästä nöyryytyksestä. Tolkin vastine tälle loukkaukselle oli se, että hän totesi olleensa vain surullinen, eikä siinä ollut kyse minkäänlaisesta “nolostumisesta”. Tolkki kertoo myös, ettei hänellä ollut koskaan musiikin luomisessa motivaationa ahneus. Vaikka edesmenneen Stratovariuksen jäsenille koituikin levy-yhtiön kanssa käydystä oikeustaistosta taloudellisia tappioita, Tolkki uskoo heidän selviävän. Miehistöllä kun on seuraavanlaiset säännölliset tulot käytettävissään:

  • Jörg Michaelilla (rummut) on oma agentuuri
  • Timo Kotipellolla (laulu) on oma bändi ja levy-yhtiö
  • Jens Johanssonilla (kosketinsoittimet) on levy-yhtiö veljensä kanssa
  • Lauri Porralla (basso) on yllin kyllin hommia basistina

Timo Tolkki paljasti antamassaan vastineessa ex-Stratovariuksen miehistölle, että Lauri Porra otti häneen tekstiviestillä yhteyttä pari päivää sitten. Porra oli tekstiviestitse udellut Timolta, olisiko hänellä mahdollisuuksia päästä liittymään Revolution Renaissancen remmiin ja että ketkä muut kuuluvat orkesterin kokoonpanoon.

Stratovariuksen joukot väittävät Tolkin hääränneen heidän selkänsä takana yhdessä Frontiers Recordsin kanssa. Timon bändi väittää tienanneen levy-yhtiön kanssa käydyistä neuvotteluista peräti 154 000 Yhdysvaltain dollaria. Miehet väittävät myös, että Tolkin uusi Revolution Renaissance -nimellä julkaistava albumi nauhoitettiin ja kustannettiin Straton jäsenten toimesta. Tolkki-kitaristi kuitenkin kumoaa nämä väitteet sanomalla maksaneensa itse RR:n demoista ja että hän miksasi ne omatoimisesti Sonic Pump Studiossa, josta koitui laskua hänen itsensä maksettavaksi noin 1000 euroa. Levy-yhtiön kanssa, nimittäin Frontiers Recordsin, hän aloitti neuvottelut vasta sen jälkeen kun Stratovarius oli laitettu lepoon. Timo Tolkki kertoo tehneensä levy-yhtiön kanssa kaksi erillistä sopimusta, joista ensimmäinen on sooloalbumia “Saana“ varten ja toinen Revolution Renaissancen debyyttialbumia varten. Artisti kokee, ettei hänellä ole minkään valtakunnan velvoitteita paljastaa oman henkilökohtaisen elämänsä tai liiketoimiensa yksityiskohtia sellaisille ihmisille, joiden kanssa hän ei ole väleissä. Frontiers Recordsin kanssa hän tunnusta tehneensä sopimuksen levymerkin tahdon mukaisesti, sillä levyttämö tahtoi pitää huolen siitä, ettei Stratovarius pääse pullahtamaan ilmoille muita teitä pitkin — sopimuksessa sanotaan, että Revolution Renaissancen kanssa luotu sopimus on voimassa ja niin kauan kuin asia on näin, ei Stratovarius voi luoda minkäänlaisia musiikillisia äänitteitä. Tämä sopimuskohta on Timo Tolkista hyväksyttävä, sillä Stratovariushan on hajotettu.

Stratovarius syyttää Tolkkia myös siitä, että lokakuussa viime vuonna bändin jäsenet saivat mieheltä sähköpostia. Viestissä todettiin, ettei bänditoiminta tule enää jatkumaan, koska Stratovarius ei jaksanut enää kiinnostaa. Bändin jäsenet kommentoivat myös sitä, että Tolkki suoranaisesti vihaisi live-esiintymisten tekemistä. Timo T. totesi tähän väittämällä ex-Stratovariuksen jäseniä valehtelijoiksi.

Ex-Straton joukot saivat _Sanctuary—levymerkiltä maksettavakseen 54 000 dollarin laskun, koska Timo Tolkki välttämättä halusi laittaa Stratovariuksen jäähylle. Yhteensä kuluja kaikenmaailman asioista bändin jäsenet väittävät kertyneen peräti 346 000 USD. Tolkki kirjoittaa kirjeeseen antamassaan vastineessa tämän rahallisen tappion olevan erittäin valitettavaa. Stratovarius oli hänen mukaan juristien välityksellä käynyt oikeustaistoa jo 1½ vuoden ajan, joten hän halusi kerralla laittaa raastupareissun päätökseen hajottamalla bändin lopullisesti.

Yhtyeen jäsenet väittävät tammikuussa saaneensa Timo Tolkilta yhteydenoton, jossa heitä pyydettiin soittamaan sessiojäseninä Revolution Renaissanceen ja samalla pyöräyttämään kiertueenkin. Yhtye väittää tällaisen pyynnön todennäköisesti johtuvan siitä, että Tolkin “Saana”-ooppera osoittautui flopiksi. Tolkki oli sittemmin hylännyt idean käyttää ex-Stratovariuksen jäseniä omassa uudessa bändissään. Tolkin vastine väitteelle kuului siten, että koko tämä seikka on yhtä pitkää valhetta. Hän oli sanojensa mukaan kysynyt ex-jäseniltä haluaisivatko he tehdä jäähyväiskiertueen Stratovariuksen kanssa. Pyynnöllä ei ollut mitään tekemistä raha-asioita kohtaan, vaan sillä hän halusi osoittaa kunnioitusta Stratovariuksen faneille. Miehen rokkiooppera ei ollut tuohon aikaan vielä ilmestynyt, joten siitä ei siinä vaiheessa ollut voinut muodostua floppia. “Saana” on Tolkin mukaan ottamassa nyt tuulta siipiensä alle ja että hän on siitä hyvin iloinen. Stratovariuksen kanssa ei tehty jäähyväisreissua, huolimatta siitä että Jens olisi ollut halukas, koska Kotipelto ja Jörg olivat koko ideaa vastaan.

Stratovarius ilman Tolkkia?

Ex-bändin ja Tolkin välillä käydyissä julkisissa viestienvaihdoissa paljastuu, että vaikka Timo Tolkilla on Stratovarius-nimen kaikki tekijänoikeudet, hän voi tarvittaessa antaa bändin jäsenille suostumuksen jatkaa Stratovariuksessa soittamista ilman häntä. Mikäli Kotipelto ja kumppanit haluavat soittaa bändissä nimeltä Stratovarius, se onnistuu kyllä. Tolkki toteaa olevansa hyvin tyytyväinen omaan Revolution Renaissanceen, jossa syntyy luovaa musiikkia raikkaassa seurassa.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Tämän kirjoituksen leipätekstissä on yhteensä noin 0 sanaa. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin , . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.