Metallimusiikki.net

Yli 40-vuotias Saxon on edelleen voimissaan

  • Julkaistiin maanantaina 01.11.2021.
  • Luettu 822 kertaa
  • Bändit:

Englannin Yorkshiressä perustettiin vuonna 1976 eräs brittihevin pitkäikäisimmistä bändeistä. Alkuperäinen nimi vaihtui pian nimeen Saxon, joka on säilynyt näihin päiviin asti. Iron Maidenin tapaan uuden aallon brittiheviin kategorisoitu Saxon nousi huomattavan suosituksi jo heti alkuvuosinaan, mutta ei koskaan saavuttanut Iron Maidenin kaltaista suurmenestystä. Tämä ei ole Saxonin menoa hidastanut, vaan bändi on julkaissut uutta materiaalia tasaiseen tahtiin yli neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana.

Alkuvuosinaan Saxon toimi useiden suurempien bändien lämmittelijöinä. Esimerkiksi Motörheadin kiertueilla Saxon oli usein lämmittelybändinä. Motörheadin vanavedessä Saxon on myös saanut oman kolikkopelinsä. Motörhead-kolikkopeli julkaistiin 2016 ja Saxonin nimikkokolikkopeli puolestaan vuonna 2020. Laadukas suomalainen casino on hyvä paikka kokeilla näitä pelejä ja ne ovatkin vedonneet hyvin suomalaisiin pelaajiin. Ovathan suomalaiset tunnetusti innokkaita hevimusiikin ja rahapelien ystäviä.

Kasarihevin klassikkoalbumeita

Saxon vakuutti 1970-luvun lopulla brittiheviin keskittyneen levy-yhtiön ja julkaisi ensimmäisen albuminsa 1979. Sen menestys jäi vaatimattomaksi ja kriitikoiden arviot olivat heikohkoja. Levyjulkaisun jälkeen Motörheadin lämmittelijänä tehty kiertue toi kuitenkin lisää mainetta Saxonille. Vuoden 1980 toukokuussa julkaistu Wheels of Steel -albumi räjäytti pankin albumin noustessa myyntilistojen viidenneksi Britanniassa. Levyllä voidaan kuulla kaksi hittiä, jotka ovat levyn nimikkokappale ja yleisön suosikiksi noussut 747 (Strangers in the Night) -niminen kappale.


Kuva: Didarul Islam.

Menestystä seurasivat kiertueet Britanniassa ja kiinnostus bändiä kohtaan kasvoi myös ulkomailla. Laajemmat kiertueet saivat kuitenkin odottaa, sillä Saxon palasi nopeasti takaisin studioon tekemään seuraavaa levyä. Kolmas studioalbumi julkaistiin jo syyskuussa 1980 ja se kantoi nimeä Strong Arm of the Law. Levy singahti sijalle Britanniassa sijalle 11. ja pysyi myyntilistalla pitkään sisältäen muun muassa konserteissa suuren suosion saaneet kappaleet To Hell And Back Again ja Heavy Metal Thunder. Tämän jälkeen Saxon suuntasi maailmalle ja soitti loppuunmyydyille saleille ympäri Eurooppaa.

Kahdeksankymmentäluvulla näkivät päivänvalonsa vielä kuusi muuta albumia ja koko joukko kasariklassikoiksi nousseita kappaleita. Britanniassa ja muualla Euroopassa suosiota nauttinut bändi ei kuitenkaan missään vaiheessa saanut kunnolta tuulta purjeisiin musiikkialan suurimmalla markkina-alueella eli Yhdysvalloissa. Menestystä eivät tuoneet Yhdysvalloissa äänitetty albumi Crusader vuonna 1984, eikä levy-yhtiön vaihto suuren EMIn hoiviin. Bändi koki myös kaksi miehistönvaihdosta basistin ja rumpalin jättäessä bändin peräkkäisinä vuosina 1986 ja 1987. Tyylisuuntaansa hieman vaihdellut Saxon ei 1980-luvun lopulla enää saavuttanut alkuvuosiensa veroista suosiota, mutta tämä ei hidastanut bändin musiikintekotahtia.

Tasaisen varma tahti jatkuu läpi vuosikymmenien

Saxon vaihtoi 90-luvulla jälleen levy-yhtiötä ja tällä kertaa levyjä julkaistiin Virgin Recordsin johdolla, jonka kustantama levy Solid Ball of Rock -albumi palautti bändin soundin takaisin alkuperäiseen raskaaseen rockiin. Bändin suosio säilyi tasaisena Euroopassa ja maailmankiertueellakin Saxon kävi sekä Motörheadin lämmittelijänä että itsenäisesti omalla Forever Free World Tour -kiertueella.

2000-luvun taitteessa Saxon haki jälleen uutta tyyliä ja vuoden 1999 Metalhead-albumi on tyyliltään yksi bändin raskaimmista levyistä. 2000-luku piti sisällään niin ikään runsaasti konsertteja ja neljä albumijulkaisua. Ikävin episodi koettiin, kun bändistä eronneet Graham Oliver ja Steven Dawson yrittivät rekisteröidä nimen Saxon itselleen, mutta Britannian korkein oikeus lopulta esti tämän. Pitkän oikeustaiston jälkeen aito ja alkuperäinen Saxon jatkoi puurtamista entistäkin energisempänä.

Tahdin hidastumista ei ole näköpiirissä

Saxon ei ole osoittanut minkäänlaista hidastumisen merkkiä 2010- ja 2020 -luvuilla. Edes varkaiden vierailu pukuhuonetiloissa kesken festivaalikonsertin ja passien menetys vuonna 2017 ei ole saanut keikkatahtia hidastumaan. Saxonin seuraava studioalbumi on tarkoitus julkaista helmikuussa 2022 ja tämän jälkeen jatkuu Saxon: 40th Anniversary Castles & Eagles Tour -erikoiskiertue Britanniassa. Kesälle 2022 on luonnollisesti sovittuna jo lukuisia festivaalikonsertteja.

Saxonin viisikymmenvuotisjuhlaan on vielä useita vuosia jäljellä, mutta varmana voitaneen pitää, että Saxon nähdään keikkalavoilla bändin 50-vuotisjuhlakiertueella.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.