Metallimusiikki.net

Fear or Domination julkaisee albuminsa "Create.Control.Exterminate."

Tumma tausta, johon piirretty kaupungin rakennuksia ja teitä. Oikeassa yläkulmassa lukee levyn nimi.Julkaistaan 23.11.2011

Vuonna 2006 toimintansa aloittanut Fear of Domination kertoo seuraavasta levyjulkaisustaan, joka tapahtuu keskiviikkona 23. marraskuuta, seuraavaa: Bändillä on nyt edessään uusi aikakausi, sillä tuore materiaali ylittää kirkkaasti niin soundillisesti, kuin rakenteellisestikin aikaisemman tuotannon. Tie julkaisua kohti ei aina ollut helppo kulkea, mutta halusimme varmistaa laadun olevan sitä puhtainta Fear of Dominationia parhaimmillaan ja siinä onnistuimme mielestämme täydellisesti. Bändin mukaan "Create.Control.Exterminate." kertoo halusta hallita, ihmismielen heikkoudesta ja ihmisten sairaista pakkomielteistä. Äänite on laitettu ennakkotilattavaksi Levykauppa Äxään.

Numijärveläiset selventävät albumin sävellystyötä: Mietintätyötä biisien sovituksessa tehtiin bändin kanssa paljon. Levyllä haluttiin rikkoa musiikillisia rajoja ja ennakkoluuloja, sekä hakea vaikutteita metalligenren ulkopuolelta. Myös soundimaailmaan haettiin monipuolisia ja erikoisempia elementtejä. Tavoitteena levyllä oli myös hyödyntää Niinan taitoja lauluissa ja tuoda sitä kautta syvyyttä sekä monipuolisuutta myös lauluihin ja tässä onnistuttiin yhtyeen mielestä hyvin. Äänityksissä hyödynnettiin myös taustalauluja debyyttiä enemmän. Kaikkien yhtyeen jäsenten omien instrumenttien käsittelytaito on hioutunut tarkemmaksi ja monipuolisemmaksi. Levyn lyriikat on kirjoitettu siltä pohjalta, että jokainen kuuntelija voi sovittaa ne oman elämäänsä ja tehdä niistä omat tulkintansa.

"Create.Control.Exterminate."-albumin kappaleet:

 1. New World
 2. Pandemonium
 3. Modify
 4. Destroy & Dominate
 5. Coma
 6. We’ll Fall Apart
 7. So Far So Good (All For Nothing)
 8. Tool Of God
 9. Control Within
 10. Pandemonium (Proteus Remix)

New World

Kappale räjäyttää levyn käyntiin mahtipontisilla orkestraatioilla ja voimalla, jota levy uhkuu alusta loppuun. Se on ensimmäinen levylle sävelletty biisi, joka alun perin äänitettiin YouTubessa julkaistuksi singleksi. Idea kappaleeseen tuli poikkeuksellisesti vanhoista pelimusiikeista, jotka ovat koko yhtyeelle erittäinkin tuttu käsite nuoruusvuosilta. Kappale äänitettiin alun perin ensimmäisen levyn kokoonpanolla, mutta rumpalin vaihdon myötä kappaleeseen päätettiin äänittää rummut uudelleen. Myös lauluosioita päivitettiin vastaamaan FoDin nykyistä tyyliä. Kappale jyrää täydellä
voimalla alusta alkaen jättäen kuuntelijalle selkeän kuvan tulevasta.

Pandemonium

Albumin ensimmäinen virallinen sinkkulohkaisu, jolla yhtye saikin huomattavaa tunnustusta mediassa. Kappale syntyi poikkeuksellisen kivuttomasti ja siitä muodostui hieman energisempi ja helpommin lähestyttävä kappale. Keikoilla kappaleelle onkin tullut ominaiseksi yleisön hyppiminen tavallisen pään heiluttamisen ja riehumisen sijaan. Kappale kertoo yhtyeen nimelle uskollisesti pelosta ja hallinnasta. Kappale ylläpitää avausraidan antamaa vauhtia ja pikemminkin heittää vain lisää löylyä.

Modify

Kappale kumartaa perinteiselle FoDille selkeällä, voimakkaalla ja hakkaavalla tahdilla. Lyriikoiden ja soiton kierous sekä häiriintyneet soundit luovat ahdistavan tunnelman. Kappale on yhtyeen mielestä yksi onnistuneimpia sovituksen osalta. Tämä on toinen albumin vanhimmista kappaleista, jonka rummuissa kuullaan vielä edellinen rumpali. Kappale antaa albumille sykettä voimakkaalla marssitahdillaan.

Destroy & Dominate

Levyn vauhdikkain kappale räväköillä kitarakuvioillaan ja groovaavalla otteellaan. Toimiva kokonaisuus, joka yhdistää vanhempaa ja tuoreempaa FoDia. Kappaleen nimi itsessään kertoo, mistä lyriikoissa on kyse. Kertosäkeessä olevat joukkohuudot suorastaan käskevät kuulijoita huutamaan mukana, ja tästä syystä johtuen kappale tuskin on jäämässä pois live-esiintymisistä.

Coma

Kappale rakentuu tuttuun tapaan massiivisten melodioiden ja jyräävien riffien pohjalle. Niinan ääntä päätettiin hyödyntää huomattavasti väliosissa. Kappale on vanhempi sävellys, jossa soittaa myös edellinen rumpali. Tässäkin rikotaan musiikillisia rajoja, sillä ennen sooloa tahtilaji mukailee miltei valssia ja soolo itsessään on koko albumin massiivisin. Coma valmistaa kuulijan tulevaa,
aiempaa hitaampaa kappaletta varten.

We’ll Fall Apart

Albumin "outolintu", jolla yhtye kokeilee uusia rajoja. Sävellysprosessi alkoi poikkeavasti kertosäkeestä kronologisen etenemisen sijaan. Johannes sai mielikuvan kappaleen muodosta fraasista “I see”, jota toistetaan mahtipontisesti kertosäkeissä. Tavoitteena koko levyllä oli tuoda Niinan ääntä enemmän esille ja kyseiseen kappaleeseen tämä sopi loistavasti. Kappale koki monia muodonmuutoksia ennen lopullista versiota.

So Far So Good (All For Nothing)

Kappale synty puhtaasta ahdistuksesta ja vihasta ja rakentui siten suhteellisen kivuttomasti. Kappaletta säveltäessä haluttiin myös kokeilla uuden rumpalin, Vesan, ja myös muiden jäsenten taitoja ja rajoja. Kappale ei anna kuuntelijoille pahemmin hengähdystaukoja vaan vyöryy eteenpäin tasaisen tappavalla voimalla ja energialla loppuun asti. Kappale on poikkeava FoDin muuhun tuotantoon verrattuna siinä, että se sisältää progressiivisia elementtejä.

Tool Of God

FoDin perinteitä kunnioittava kappale. Sävellysperiaatteena toimi “less is more”, jolloin kappaleesta muotoutui yksinkertainen, mutta voimakas ja murskaava kokonaisuus. Kappale oli sävellysvaiheessa jo joutua hyllylle, mutta sattumien ja sovituskokeilujen sekä -vaiheiden kautta kappaleesta saatiin rakennettua hieno kokonaisuus. Sävellyksen alkuvaiheessa pohdittiin pyromanian olevan sopiva
aihe sanoituksiin ja teema saatiinkin hyvin kuulumaan kappaleesta.

Control Within

Kappale venyi alkuperäisestä konseptista saaden aikaan massiivisen kokonaisuuden. Pieneksi ivaksi kappaleen alkuosaan tehtiin western-osa, jolla haluttiin hämmentää kuulijoita ja murtaa lisää rajoja. Kappale nivoo koko levyn yhteen ja toimii siksi hyvin lopetuskappaleena.

Pandemonium (Proteus Remix)

Ensimmäisen levyn jälkeen päätimme pyrkiä siihen, että jokaisella levyllä olisi ulkopuolisen artistin tekemä tanssittavampi remix jostain albumin kappaleesta. C.C.E.:lle yhtye sai kunnian saada mukaan Proteuksen, joka on maailmalla tunnettu ja tunnustettu artisti. FoDilla ja Proteuksella on takanaan historiaa yhteistyön ja ystävyyden kautta. Proteukselle annettiin vapaat kädet kappaleen kanssa ja kaikki olivat lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä. Kappaleesta kuulee selvästi alkuperäisen version elementit sekä Proteuksen oman tyylin ja soundin.

Fear of Domination on:

 • Saku Solin (laulu)
 • Johannes Niemi (kitara)
 • Jan-Erik Kari (kitara)
 • Lauri Ojanen (basso)
 • Vesa Ahlroth (rummut)
 • Niina Telén (kosketinsoittimet taustalaulut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.