Metallimusiikki.net

Graveborne: "Pure Negativity".

 • Levyarvostelu julkaistiin tiistaina 04.10.2011.
 • Luettu 2534 kertaa
 • Bändit:

Harmaasävyinen piirros jonkinlaisesta kyltistä, joka koristeellinen ja erittäin yksityiskohtainen. Sen keskellä lukee mustalla Graveborne.Julkaistiin 1.9.2011

Viime vuoden Nummirockissakin nähty suomalainen black metallia mylvivä Graveborne pöläytti ulos uuden albuminsa 1. syyskuuta 2011. Albumin aloitusraidan Metamorphosis aloitusriffi tuo mieleen positiivisella tavalla vanhan kunnon Barathrumin alkukantaisella, mutta voimakkaan antikristillisellä sävelellään. Kappale jää lyhyeksi, mutta nautinnolliseksi pläjäykseksi ja viimeistään Nocturnal-kappaleen jatkumon myötä käy ilmi, että bändi todella soittaa lupaamaansa "raakaa, nopeaa ja jopa tarttuvaa" black metallia.

Levy on musiikillisesti ihan arvostettava uutuus suomalaisen black metal -skenen saralla. Vaikka tyylillisesti Gravebornen musiikki ei paljoa erotu vastaavien bändien mittavasta kirjosta, se osaa tuoda kuitenkin jotakin uutta, mutta myös vakavasti otettavaa ja samalla häkellyttävän primitiivistä ja perinteistä, jota black metallin kuuntelijat tuppaavat arvostamaan.

Kappaleiden, kuten Dark Clouds of Pestilence ja Sacrilegious, kohdalla aistin jopa vivahdetta depressiivisemmän tyylisuunnan suuntaan, joskin niihin pariin tuplabasarikomppiriffittelyihin fiilis sitten jääkin. Etenkin kappaleen Dark Clouds of Pestilence tarttuvin mahtavan synkkä sydäntä kivettävä pääriffi olisi voinut jatkua lopussa pidempäänkin loppufeidauksen sijaan.

Juuri edellä mainitut helmet Dark Clouds of Pestilence ja Sacrilegious täyttävät kriteerit ja ovat levyn mieleenpainuvimpia "hittejä", joita jaksaa kuunnella useamman kerran putkeen. Loppulevy Dark Matterista eteenpäin on vähän puuduttavampaa, joskin parin kuuntelukerran aiheuttaman kasvun jälkeen myöskin yllättävän upeaa tavaraa.

Jos jotain kritiikinpoikasta täytyy suoltaa ilmoille, Pure Negativity -nimiseltä albumilta olisin odottanut tunnelmaltaan vieläkin "negatiivisempaa", painostavampaa kuuntelufiilistä. Siitä huolimatta levy onnistuu melko hyvin tuottamaan sen tyydytyksen mitä hyvältä black metal -lätyltä osaa odottaa. Antikristillisen bläkkiksen leiriin ei kuitenkaan kuulu kuolemanhonkuinen heikkous nimeltään depressio, vaan vihaista sen olla pitää. Siinä Pure Negativity onnistuu täysin. Pure Negativity on väkivaltaista, nopeatempoista, järkyttävää musiikkia, sellaista mitä black metallin kuuluukin olla. Suositeltava uutuus.

"Pure Negativity" -albumin kappaleet:

 1. Metamorphoses
 2. Nocturnal
 3. Dark Clouds of Pestilence
 4. Aokigahara
 5. Sacrilegious
 6. Dark Matter
 7. Sinister Moon
 8. The Covenant

Graveborne on:

 • Raato (laulu)
 • Marchosias (kitara)
 • Brutalust (kitara)
 • Kalmo (basso)
 • Pentele (rummut)
Tietoa julkaisusta

Levyarvostelussa annettiin pisteet 4/5. Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.