Metallimusiikki.net

Kreator selätti Taaken.

  • Julkaistiin keskiviikkona 23.01.2008.
  • Luettu 1190 kertaa
  • Bändit: ,

Norjalainen black metal -bändi Taake uutisoi hiljattain antamassaan lausunnossa, ettei se tule osallistumaan tämän vuoden Karmøygeddon-festivaalissa, jota on tarkoitus viettää Norjan Haugesundissa 25.–26. huhtikuuta. Bändin esteeksi esiintymiselle on asettunut yllättäen Kreator-yhtyeen organisaattori. Taake on tullut tutuksi omintakeisista live-esiintymisistä, joista etenkin vuoden 2003 Inferno Festival -tapahtumassa, Norjassa, esiintyminen on jäänyt historiaan ikimuistoisena kokemuksena.

Taake kertoo nettisivuillaan 21. päivä kuluvaa kuukautta julkaistussa lausunnossa, ettei tämän vuoden Karmøygeddonissa esiintymisen peruuntuminen haittaa yhtyeen suunnitelmia tai toimintaa millään tavalla, sillä Taake ei tee keikkoja rahan takia. Bändi tosin arvelee, että tapahtumanjärjestäjää tämä keikan peruminen tulee haittaamaan, sillä keikkajärjestäjä joutuu vetämään hihasta korvaavan bändin. Myös keikalle lipun hankkineita Taaken faneja peruminen voi tuohduttaa.

Bändi kertoo olevansa pahoillaan kaikkien niiden ihmisten vuoksi, jotka ovat joutuneet Taakeen tähdätyn mustamaalauskampanjan ristituleen.

Taake on joutunut perumaan esiintymisensä Karmøygeddonissa sen vuoksi, että Kreatorin taholta sitä ei haluttu paikan päälle messuaamaan. Taake itse arvelee tämän johtuvan siitä, että Kreatorin kotikaupungissa Essenissä viime vuoden puolella tehty keikka sisälsi visuaalista sanomaa, joka ei Kreatoria paljon ilahduttanut. Saksan Essenissähän Taake teki viime vuoden maaliskuussa keikan, jossa bändin keulahahmo Hoest (laulu ja kitara) esiintyi turhan paljastavasti — miehen rinnassa hehkui hakaristitatuointi. Tuon symbolin bändi arvelee aiheuttaneen turhan negatiivisia tunnekuohuja niin bändin faneissa kuin metallimusiikista kertovissa medialähteissä.

Yhtye kertoo, ettei s eole missään nimessä poliittinen natsibändi, vaikkakin eräät tahot niin yrittävät väittää. Tämä tilanne, johon bändi on joutunut, ei ole ensimmäinen kerta kun Taake on joutunut tappelemaan esteeksi muodostuneita ennakkoluuloja vastaan. Useat saksalaiset festivaalien organisaattorit ovat antaneet orkesterille samanlaista painetta viime vuonna, joka taas on johtanut satojen fanaattisten fanien pettymiseen huomattuaan ettei Taake ole saanut esiintyä. Nyt kuitenkin on kyseessä keikka Norjassa, bändin kotimaassa. Tämän vuoksi Karmøygeddonissa esiintymisen estäminen on erittäin huolestuttava ilmiö.

Hoest toteaa olleen melkoisen anteeksiantamaton tempaus esitellä swastika-symbolia Saksassa sen historian vuoksi. Toisaalta mies arvelee, että black metal -bändin tulisi saada käyttää minkälaista tuhoa ja negatiivisuutta edustavaa symbolia kuin se haluaa. Tällaisten symbolien esittäminen on Taaken mukaan bm-bändeille suotava, sillä mustan metallin ei tulisi ikinä olla harmitonta tai viatonta kuten mikä tahansa muu metallimusiikin tyylisuuntaus.

Bändin keulahahmo hehkuttaa olevan jopa irvokasta kun Taaken biiseissä kerrotaan murhista, kidutuksista, raiskauksista, nekrofiliasta ja itsemurhista, mutta joutuu boikottiin vain sen tähden kun se käytti kerran julkisella paikalla symbolia. Vieläpä sellaista symbolia, jolla ei ole mitään tekemistä bändin konseptin kanssa.

Orkesteri toteaa sen missioon kuuluvan negatiivisten tuntemusten herättäminen, joten Hoest kokee saksalaisen yleisön keskuudessa huonojen muistojen herättämisen olleen sopiva tempaus. Osa yleisöstä käsitti sen, mutta toiset ylireagoivat.

Hoest kertoo, että on jokseenkin noloa joutua “avaamaan” näitä faktoja kerta kerran päälle, mutta se vain kertoo ihmiskunnan typeryydestä. Taakea on tulkittu väärin. Bändi päättää lausuntonsa kertomalla näiden vastustajien käyttäytyvän natsimielisemmin kuin Taake on koskaan missään yhteydessä käyttäytynyt.

Bändin kolmas albumi on vuoden 2005 puolella julkaistu “Doedskvad”. Kiekko tuotiin esiin Dark Essence Recordsin toimesta. Aikaisemmin Taakelta on ulostunut pari pitkäsoittoa, jotka ovat:

  • 1999: “Nattestid…”
  • 2002: “Bjoergvin”

Taake on:

  • Hoest (laulu ja kitara)
  • C. Corax (kitara)
  • Lava (basso)
  • Mord (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin , . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.