Metallimusiikki.net

Moonsorrow ei ole natsibändi.

 • Julkaistiin tiistaina 15.04.2008.
 • Luettu 2739 kertaa
 • Bändit:

Moonsorrow-bändin jäsenet lähes harmaasävyisessä ryhmäpotretissa, jossa miehet mustiin pukeutuneina rivissä kuvan alaosassa. Kuvaa hallitsee ränsistynyt ja rikkinäinen lautaseinä.Kuva: Terhi Ylimäinen

Viime aikoina untermenschenien harjoittaman mustamaalauskampanjan kohteeksi joutunut Moonsorrow haluaa puhdistaa nimensä natsiaatteeseen liittyvistä syytöksistä. Yhtyettä on syytetty natsipitoisen sanoman levittämisestä, mutta tämä on bändin mukaan aivan ehdottomasti typerä väite. Moonsorrow ei ole millään tavalla kytköksissä tai kiinnostunut natsiliikkeestä. Bändin jäsenet eivät ole poliittisesti latautuneita, eikä heillä ole myöskään kontakteja poliittisiin puolueisiin tai organisaatioihin Suomessa tai muualla maailmassa. Bändin keulahahmo Ville Sorvalin, joka hoitaa yhtyeessä laulajan, kosketinsoittajan ja kitaristin sekä sanoittajan virkaa, antamassa kommentissa kerrotaan bändin saaneen osakseen tarpeetonta myllytystä edellä mainitun ennakkoluulon takia. Moonsorrowin remmiä on pyydetty olemaan esiintymättä 17. päivä kuluvaa kuukautta Saksan Berliinissä, sillä saksalaiset eivät halua natseja maahansa.

Berliinin keikan peruuntumisuhan takia Moonsorrowin keulahahmo haluaa tehdä hyvin selväksi kaikille osapuolille, ettei bändi ole natsihenkinen, eikä sillä ole minkäänlaisia poliittisia yhteyksiä. Moonsorrow on Sorvalin mukaan fasismia vastaan, samoin kuin sananvapauden rajoittamista vastaan. Muusikko toivoo, että Saksan Antifa, joka ajaa Berliiniin järjestettävän keikan perumista, vetäisi sanansa takaisin ja sallisi bändin esiintyä saksalaisille faneilleen.

Ville Sorvali kommentoi myös Moonsorrowin logoa, jossa eräät vainoharhaiset tahot saattavat nähdä kaksoissalamasymbolin. Sorvali toteaa logon piirretyn vuosikausia sitten käsipelillä. Sitä ei ole uudistettu kertaakaan. Logossa nähtävä S-kirjain ei ole tarkoituksella tehty näyttämään ns. stig-riimulta, vaan kirjain on yksinkertaisesti muotoiltu muistuttamaan logon muita kirjaimia. Muusikko nöyristelee ja pyytää anteeksi sitä, että jos logon yksi kirjain vahingossa saattaa aiheuttaa jumalattomia reaktioita yleisön seassa. Moonsorrow ei sympatiseeraa natsien kanssa piirtelemällä logoihinsa S-kirjaimia “sillä tavalla”. Miehen mukaan logon yksittäisen kirjaimen vaihtaminen toisenlaiseksi johtaisi kuitenkin koko logon pilaantimiseen. Tämän takia bändi ei ole aiemmin edes harkinnut muokkaavansa kyseistä kirjainta. Bändillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut ongelmia logonsa kanssa.

Sorvali jatkaa tilittämistä puhumalla kappaleen “Blood of an Apostate” sanoituksista. Hänen mukaan on osoitettu sen suuntaisia syytöksiä, että biisin sanoitukset vastaisivat osittain samanlaista natsilaulua, joka on juutalaisvastainen. Orkesteri kertoo, ettei se ole tutustunut millään tavalla kansallissosialistiin lauluihin tai muinaisiin saksalaisiin kansantaruihin. Bändi hakee värssyihinsä inspiraatiota suomalaisista lähteistä. Kappaleen “Blood of an Apostate” sanoitukset on kirjoitettu muinaisen suomalaisen legendan ympärille — kyseessä on piispa Henrikin hengiltä lyömiseen liittyvä tarina. Sankariteon tehnyt Lalli pyrki pitämään ristinmiehet loitolla kirveen turvin. Tästä tarinasta bändin mukaan kerrotaan Suomessa jo esikoiluikäisille.

Sorvali selvittää lopuksi Moonsorrowin musiikin teemoja. Artisti toteaa, ettei yhtye osoita missään vaiheessa minkäänlaista sympatiaa natseja kohtaan. Moonsorrowin musiikki on eeppista metallia, eikä sillä ole poliittista taka-ajatusta. Yhtye laulaa muinaisista suomalaisista taruista ja tarinoista.

Bändin uusin musiikki-isku, nimeltään “Tulimyrksy”, tullaan julkaisemaan kuluvan kuukauden 30. päivä Spikefarm Recordsin kautta. CD sisältää yli tunnin edestä metallimättöä. Biisien seassa on cover-versio Metallican klassikkokappaleesta “For Whom The Bell Tolls”.

“Tulimyrsky”-albumin kappaleet:

 1. Tulimyrsky (new song)
 2. For Whom The Bell Tolls (Metallica-cover)
 3. Taistelu Pohjolasta (demolta “Tämä Ikuinen Talvi”)
 4. Hvergelmir (demolta “Metsä”)
 5. Back To North (Merciless-cover)

Bändi soittaa uusinta tuotantoaan Bloodstock Open Air -metallifestivaalin lavalla, jota vietetään Englannin Catton Hallin tiloissa elokuun 15.–17. välisenä aikana. Tämä keikka on bändin ensimmäinen festivaalirieha Iso-Britanniassa tämän vuoden aikana.

Moonsorrow on:

 • Henri Sorvali (kitara, kosketinsoittimet ja laulu)
 • Ville Sorvali (basso ja laulu)
 • Mitja Harvilahti (kitara ja taustalaulu)
 • Marko Tarvonen (rummut ja taustalaulu)
 • Lord Eurén (kosketinsoittimet live-esiintymisissä)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Tämän kirjoituksen leipätekstissä on yhteensä noin 0 sanaa. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.