Metallimusiikki.net

Arvostelussa Psilocybe Larvae: "The Labyrinth of Penumbra"

 • Levyarvostelu julkaistiin perjantaina 07.12.2012.
 • Luettu 2245 kertaa
 • Bändit:

"The Labyrinth Of Penumbra" -albumin kansitaide. Kuvan toteutti A-Ra Design.Julkaistiin 5.11.2012

Venäjän Pietarista tulee melodista tummaa metallia soittava bändi, jonka nimeä ei ihan heti osaa lausua oikein. Psilocybe Larvae tekee eksperimentaalista, Borknagar-viboja omaavaa doom-, black- ja death- vaikutteista metallia. Musiikillisia kokeiluja ja äärimaailmoja avaavat bändit ovat aina haasteellisia ja kurahtelun riski on suuri. Psilocybe Larvae vaikuttaa kuitenkin olevan yksi niistä teknisesti hyvistä tapauksista, joita ei pysty lokeroimaan yhteen genreen tai muottiin.

Poppoon uusin levy, "The Labyrinth of Penumbra" tuli ulos viides marraskuuta kuluvaa vuotta 2012. Lätyn avausraita "Soul Trekking" meni allekirjoittaneelta ohi kuin varkain. Kappale ei ollut mikään paras aloitusraita mielestäni, sillä se on kokonaisuudeltaan hieman mitäänsanomaton, joskin teknisesti taidokas kipale. Sen sijaan heti seuraava biisi "Haunting" sai höristelemään korvia. Taidokasta settiä kertakaikkiaan.

Kappale muistuttaa osaltaan samoilta seuduilta Pietarista päätään joskus nostanutta sinfonista metallia soittavaa Dominiaa, mutta myös puhtailta lauluosuuksiltaan kylmiä väreitä nostattavasti vanhaa kunnon Norjan pumppua, Borknagaria. Kappale osaa olla soljuva ja toimii monelta osin.

Makustelu jatkuu oikein maistuvasti kun "Shining Shambahla" lähtee pyörimään. Tummaa, doomimaista, kertosäkeistöltään sykäyttävää menoa. Tulee fiilis, että tähänhän voisi jo tottua.

"Trial By Fire" konemaisine alkukomppeineen pistää vähän tempoa koneeseen. Kuulostaa tovin jopa industrial metal -meiningiltä. Kappale muuten ei sisällä riittävästi koukkua, joten täytebiisifiilis tulee väistämättä. "Into the Labyrinth" on melko menevää, opethmaista kikkailua. "Contemplation" taas näppärä interlude.

Seitsemäs kappale "Fortress of Time" on lähellä sitä tarttuvaa Psilocybe Larvaeta, jota tahdoinkin kuulla kolmannesta biisistä lähtien. Ihan menevää, hyvin toimivaa, hienosti kuljetettua, eeppistä menoa. Pelkään pahoin, että toisiksi viimeinen biisi "River of Remembrance" on vähän mitäänsanomattomampi, ja niin myös tapahtuu että puudutus iskee luihin ja ytimiin.

Levyn päättää "No Escape", joka sisältää aluksi vähän mättöäkin, mutta myös yllättävän paljon mukavasti turruttavaa chilliä menoa.

Mitä tähän nyt sanoisi? Levyä ainakin pääse karkuun, sillä vain pari tässäkin arviossa mainittua kappaletta kohoaa sellaisiksi, että niitä jaksaa kuunnella milloin tahansa. Muut kappaleet tuntuvat vähän täytteeltä, hötöltä joka jää herkästi taustamusiikiksi. Tämän tyyppisessä musiikissa kilpailu on kovaa, jossa "Haunting" ja "Shining Shambahla" ainoastaan pärjäävät. Noista parista biisistä muodostuukin tämän hetkinen arvostukseni levyä kohtaan. Taitoa löytyy ja faktahan on että tämä levy on teknisesti mestariteos.

Melodiakokonaisuuksissa ja rakenneratkaisuissa on kuitenkin mielestäni parantamisen varaa. Useamman kuin kahden kappaleen pitää iskeä, että lätystä tulee kokonaisuutena miellyttävä. Allekirjoittaneella levy jää varmaan pölyttymään hyllyyn, mutta nämä kaksi biisiä säilyvät satunnaissoitossa. Pienestä pettymyksestäni huolimatta olen silti sitä mieltä, että tästä bändistä kuullaan vielä. Armelias 3/5.

"The Labyrinth of Penumbra" -albumin kappaleet:

 1. Soul Trekking
 2. Haunting
 3. Shining Shambhala
 4. Trial By Fire
 5. Into The Labyrinth
 6. Contemplation
 7. Fortress Of Time
 8. River Of Remembrance
 9. No Escape

Psilocybe Larvae on:

 • Larv (laulu ja kitara)
 • Andrew (kitara)
 • Dmitry (kosketinsoittimet)
 • Alex (basso)
 • Alan (rummut)
Tietoa julkaisusta

Levyarvostelussa annettiin pisteet 3/5. Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.