Metallimusiikki.net

Rammsteinin kiertue siirtyi vuoteen 2021: syynä mikäpä muu kuin koronapandemia

  • Julkaistiin perjantaina 26.06.2020.
  • Luettu 1529 kertaa
  • Bändit:

Koronaviruspandemia on iskenyt rajusti niin musiikkialalla työskenteleviin kuin musiikin ystäviinkin. Pitkin kevättä musiikkkidiggarit saivat kuulla uutisia keikkojen peruuntumisesta, niin Suomessa kuin ympäri maailman. Keikkoja pääsee kuuntelemaan nyt lähinnä live-streamien välityksellä, pienissä klubeissa ja YouTubessa. Musiikin ystävät voivat toki luukuttaa cd-/ja vinyylilevyjään tai nostalgisoida pelaamalla bändiaiheisia pelejä.

Kokoontumisrajoitusten ja muiden suositusten vuoksi ainakaan festareista tai isoista stadionkeikoista voi kuitenkin toistaiseksi vain haaveilla. Pettymys on ollut monelle fanille suuri, kun kiertueita on jouduttu perumaan tai siirtämään.

Rammsteinin Europe Stadium Tour 2020 siirtyi vuodella eteenpäin

Esimerkiksi suomalaisten rakastama Rammstein toteutti loistokkaan Europe Stadium Tourin 2019 vetäen kaksi ällistyttävän hyvää keikkaa myös Suomessa, Tampereen Ratinassa. Keikka ei jättänyt todellakaan ketään kylmäksi. Kaikki oli toteutettu upeasti viimeistä piirtoa myöten.

Loistavien biisien lisäksi kuulijat pääsivät nauttimaan suorastaan tajunnanräjäyttävästä visuaalisesta tykityksestä ja ilotulituksesta. Suuren kysynnän vuoksi Rammsteinin Europe Stadium Touria piti jatkaa myös vuonna 2020, mutta koronan vuoksi sekä Euroopan että Yhdysvaltojen keikat jouduttiin siirtämään vuodelle 2021. Siirtämispäätöstä jouduttiin odottamaan verrattain kauan, mutta lopulta toukokuussa 2020 varmistui, että kiertue järjestetään vuotta odotettua myöhemmin.

Tämä oli suuri — vaikkakin odotettu — pettymys myös suomalaisfaneille, sillä Rammsteinin oli tarkoitus esiintyä heinäkuussa Tallinnan Laululavalla. Tuhannet, elleivät jopa kymmenettuhannet suomalaiset olivat ehtineet varata jo keikkalippunsa, järjestettiinhän keikka houkuttelevan lähellä meitä. Keikka siirrettiin tasan vuodella eteenpäin, ja jo lippunsa ostaneet voivat olla turvallisin mielin. Jo ostetut liput käyvät myös vuoden 2021 keikalle.

Hyvää kannattaa odottaa!

Tässäkin tapauksessa vanha sananlasku pitää kuitenkin paikkaansa: hyvää kannattaa odottaa. Rammstein on tunnettu kautta historiansa juuri spektaakkelimaisista lavashow’staan, joissa tulta ja erikoisefektejä ei todellakaan puutu. Yhtyettä onkin tituleerattu yhdeksi nykypäivän parhaista live-bändeistä.

Saksaksi laulavan metallibändin kitaristi Richard Krupe on antanut tälle aikoinaan varsin hyvän selityksen: 99 prosenttia ihmisistä ei ymmärrä laulunsanoja, joten täytyy keksiä jotakin pitääkseen draamaa yllä esitysten aikana. Mies sortuu kuitenkin liialliseen vaatimattomuuteen: vaikka sanoja ei ymmärtäisikään, ei Rammstein jätä biiseilläänkään fanejaan kylmäksi.

Yhtyeelle on ehtinyt kertyä valtava määrä faneja. Vuonna 1995 perustettu bändi on säilyttänyt vanhoja fanejaan ja kerännyt rutkasti uusia. Maailman valloittanut saksalaisbändi on ollut aina poikkeuksellisen suosittu Suomessa: levyt ovat myyneet loistavasti ja keikat ovat olleet loppuunmyytyjä.

Koronakevät on ollut vaikea yhtyeelle

Korona on koetellut yhtyettä paitsi työrintamalla, mutta terveyden saralla. Monet Rammsteinin fanit järkyttyivät maaliskuussa kuultuaan yhtyeen laulajan Till Lindemanin kiidätetyn sairaalaan. Miehen uutisoitiin olevan vakavasti sairas ja olevan tehohoidossa Berliinissä.

Laulaja oli ollut vielä edellisellä viikolla esiintymässä Venäjällä. Konserttimatkalta palanneelta Lindemannilla diagnosoitiin koronavirus ja hänen kerrottiin sairastavan myös keuhkokuumetta. Nuorekas rock-tähti ei ole kuitenkaan enää aivan poikanen, vaan 57-vuotias.

Kun Lindemannilta otettiin toinen koronavirusnäyte, se näytti negatiivista tulosta. Kaikkien onneksi mies pääsi lopulta pois tehohoidosta ja onnistui selättämään sairautensa.

Fiilistele biisien ja fanituotteiden parissa!

Vaikka Rammsteinin live-esiintymisistä ei päästäkään vielä hetkeen nauttimaan, onneksemme meillä on nautittavanamme bändin seitsemän studioalbumia ja vielä live-levyt päälle. Yhtyeen viimeisin albumi ”Rammstein” ilmestyi vuonna 2019. Monien muiden bändin levyjen tapaan se kohosi Suomessa listaykköseksi.

Rammstein on tunnettu myös monipuolisista fanituotteistaan, joita löytyy moneen lähtöön. Tavanomaisten t-paitojen ja huppareiden lisäksi rahojaan voi käyttää erilaisiin Rammstein-koruihin, alkoholituotteisiin, ovimattoihin ja muuhun hupaisaan. Tuotteita voi ostaa tietysti netistä, mutta yhtyeellä on myös oma fanikauppansa Berliinissä, joka on jo visuaalisen ilmeensä puolesta ainutkertainen.

Miten korona tulee näkymään musiikkimaailmassa?

Koronan kanssa eläminen on ollut monelle vaikeaa, sillä tautiin on liittynyt niin paljon erilaista ennustamattomuutta. Taudista itsestään ei vielä tiedetä paljoakaan, ja sen vaikutukset yhteiskuntiin ovat edelleen hämärän peitossa. Vaikka tautitilanne on onneksi saatu Suomessa toistaiseksi hallintaan, tulevaisuus on hämärän peitossa. Tuleeko taudista vielä ns. toinen aalto tai tuleeko se muokkautumaan viruksena.

Tämä epävarmuus koskettaa — muiden alojen lisäksi — myös musiikkialaa, ja kulttuurialaa ylipäätäänkin. Ja koronan lopullisia vaikutuksia on mahdoton ennustaa. Onneksi me voimme kuitenkin vaikuttaa omalla toiminnallamme moneenkin asiaan. Voimme tukea musiikkialaa sekä noudattaa annettuja suosituksia, jotta virustilanne pysyisi hallinnassa.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.