Metallimusiikki.net

Kuvassa Daniel Lioneye.Kuvassa Daniel Lioneye.

Turisas ja Daniel Lioneye Lutakossa 20.1.2011!

Paljon ulkomaita kiertänyt folk metal -menestys Turisas ja HIM-yhtyeen Ville Valon ja kumppaneiden rock’n‘roll-sivuprojektina aloittanut Daniel Lioneye nousivat lauteille Jyväskylän Lutakkoon torstaina 20.1.2011. Turisaalle keikka oli ensimmäinen alkaneena vuonna ja kaikkien aikojen ensimmäinen Jyväskylässä.

Koko asetelma oli hurjan mielenkiintoinen molempien yhtyeiden osalta. Voisi sanoa, että sekä Turisas ja Daniel Lioneye ovat menestyneet paremmin maailmalla kuin Suomessa. Molemmilla bändeillä on pitkä historia ja molemmissa lahjakkaat muusikot soittavat uniikkia musiikkia.

Daniel Lioneye repäisi 2010 uudella “Vol II.” -albumillaan, jolla kuullaan täyttä melodista black metallia. Levy on radikaalisti erilainen verrattuna vuoden 2001 yhtyeen valjusti menestyneeseen debyyttialbumiin, jolla kuullaan lähinnä elvismäistä rokkia. Yhdeksän vuotta hiljaiseloa ja huhtikuussa 2010 räjähti. Daniel Lioneye, eli Linde, on sanonut haastatteluissa levyn olleen luonnollinen prosessi purkaa tuon yhdeksän vuoden aikana tapahtuneet rankat asiat levyksi. Hän sanoo levyn olleen niin sanotusti terveellinen tapa päästää höyryt ulos.

Daniel Lioneye aloitti vähän kymmenen jälkeen. Viikinkimaskinaamaiset fanit olivat tulleet seuraamaan Turisasta ja Daniel Lioneye oli monelle uudehko tuttavuus. Musiikin luonne tuli monelle selvästi yllätyksenä. Bändi ei soittanut biisin biisiä ensimmäiseltä rokkilevyltään, mutta allekirjoittanut ainakin odotti enemmän miten uudet kappaleet saataisiin sovitettua live-versioiksi.

Konsertti oli kaikin puolin upea. Akustiikka toimi hyvin ja tunnelma oli koko shown ajan katossa. Sessiokokoonpanosta karjunnat hoiti brittiläinen Manu Patel, joka ärjyy myös Under Blackened Skies -yhtyeessä.

Daniel Lioneyen settilista:

 1. Euroshaman
 2. The Mentat
 3. I Saw Myself
 4. Flatlined
 5. Kiss Of the Cannibal
 6. Who Turned The Lights Out?
 7. Neolithic Way

Turisas aloitti vauhdikkaasti “As Torches Rise” -kipaleella, joka kirvoitti tunnelman heti kättelyssä kattoon. Sessioviulistista täysivaltaiseksi jäseneksi ansioituneen Olli Vänskän viulunsoittoa oli mukava katsella. Täytyy sanoa, että Turisas on kokemuksena niin musiikillisesti kuin elämyksellisestikin parempaa livenä kuin levyltä kuunneltuna. Haitaria soittava Netta Skog hymyili yleisölle koko keikan ajan ja fiilis tarttui selvästi myös faneihin.

Turisaskin joutui keikan aikana myöntämään Lutakon ansainneen vuoden 2010 parhaan keikkapaikan tittelin. Bändiä on sanottu perfektionistiseksi, ja tämän keikan jälkeen voi hyvällä omatunnolla sanoa, että se pitää paikkaansa. Akustiikka pelasi täydellisesti myös Turisaan osalta ja myös perinteikkäämmät soittimet kuulostivat luonnolliselta ja kauniilta.

Bändi soitti peräti neljä maistiaista 23. helmikuuta ilmestyvältä “Stand up and fight” -albumiltaan. Lisäksi yhtye päätti soittaa fanien iloksi ja riemuksi neljä kappaletta virallisen soittoajan päätyttyä. Turisas on erittäin faniystävällistä porukkaa ja otti hienosti yleisön vastaan.

Torstai oli vuoden aloituskeikaksi uskomattoman hieno kokemus, jota sietää muistella vielä pitkään. Molemmat bändit esiintyivät vielä perjantaina Seinäjoen Rytmikorjaamolla ja tänään lauantaina Helsingin Tavastialla. Turisas lähtee heti 29.01.2011 Meksikoon lämppäröimään Cradle of Filthiä ja tämän jälkeen black metal -yhtyeiden Daniel Lioneyen, Cradle of Filthin ja Nachtmystiumin kanssa Amerikan-kiertueelle. Turisas on luvannut palaavansa keikalle Suomeen viimeistään toukokuussa. Maaliskuussa Turisaalla on luvassa vielä lyhempi kiertue Briteissä ja huhtikuun loppuun asti Keski-Euroopassa.

Turisaan settilista:

 1. As Torches Rise
 2. One More
 3. The March Of The Varangian Guard
 4. The Great Escape
 5. To Holmgard And Beyond
 6. A Portage To The Unknown
 7. In The Court Of Jarisleif
 8. (Välikevennys-humppaa)
 9. Hunting Pirates
 10. Rex Regi Rebellis
 11. Stand Up and Fight
 12. Encore:
  1. (Välikevennys-humppaa)
  2. Sahti-Waari
  3. Miklagard Overture
  4. Rasputin
  5. Battle Metal
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin , . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.