Metallimusiikki.net

Turmion Kätilöt Finnish Metal Expossa. Kuva: Roni LaukkarinenTurmion Kätilöt Finnish Metal Expossa. Kuva: Roni Laukkarinen

Turmion Kätilöt Finnish Metal Expossa!

Kolmatta kertaa Finnish Metal Expossa esiintynyt Turmion Kätilöt nähtiin metallimessussa tänäkin vuonna. Ehdin hyvissä ajoin ennen keikkaa hieman jututtamaan Kätilöitä takahuoneessa. Haastatteluun pääsivät Mc Raaka Pee, Bobby Undertaker ja Spellgoth. Tämä on kolmas ja viimeinen Finnish Metal Expo 2011:n merkeissä tehty juttu. Sarjan aikaisemmissa osissa haastateltiin haastateltiin Kvelertakia ja esiteltiin, kuvitettiin esiintyjiä.

Turmion Kätilöt on enemmän tai vähemmän tunnettu yhtye. Mutta kuka säveltää, kuka sanoittaa?

Spellgoth: MC Raaka Pee säveltää, sanoittaa ja muut avittaa parhaan taitonsa mukaan.

Raaka Pee: Kyllä niitä sanoittajia enemmänkin on. Suurin osa biiseistä on meikäläisen aihioita ja nyt viime aikoina on ollut muutamia Bobbyn aihioita. Tulee vähän toisentyyppistä näkökulmaa biiseihin.

Osuuko biisit yksiin tosielämän kanssa? Sanat sekä musiikki?

Spellgoth: No Aikakoneeseen osui tuon uusimman levyn osalta.

Raaka Pee: Musiikki ei osu kyllä mihinkään.

Spellgoth: Osuuhan se, kyllähän sen nyt huomaa kun yhden haastattelun aloittaminenkin on saatananmoista tivolia. Biisien sanoissa puhutaan hanskahommista lähtien kaikki läpi. Niitähän ne on. Ei tässä nyt vuodatella mistään kaupasta käymisestä, mutta sillon kun vituttaa, niin sillon tehdään biisi.

Spellgoth: Sanoituksia ei pidä lukea kuin piru Raamattua.

Bobby: Nimenomaan. Siellähän on tosi hyviä juttuja, mutta jokainen näkee ne omalla tavallaan. Kaikki ei ole välttämättä ihan niin suoraan tarinoituja.

Spellgoth: Toisaalta ne on suoraa tarinaa, mutta tulkinnanvapaus jätetään ihmiselle. Ei siihen ole mitään ohjenuoraa.

Raaka Pee: Se, miten itse bändi on tulkinnut sanat, kuulija tulkitsee ne täysin toisella tapaa. Olettamus on aina heti, että kyse on pahoista asioista ja kaikki on päin vittua ja perseellään, vaikka biisin sanojen takana olisikin, että se ei ehkä olekaan niin synkkää mitä annetaan ymmärtää. Kuulijalle sanoisin: vittuakos synkistelet?

Bändille ja ainakin itselle sanat sisältävät välistä todella henkilökohtaisia ja syviä juttuja, että en tiedä edes minkä takia olen kirjoittanut. Se onkin ehkä hyvä, että ne ei paljastu sieltä seasta tarpeeksi. Ei ole varmasti millään tavalla erilaiset kuin kenenkään muunkaan sanat.

En tiedä sitten sellaisista bändeistä, jotka laulaa fantasiasta ja Taru Sormusten Herrasta, ja Suomi-piireissä nähtyä ainakin tästä Kalevalasta. Siinä se ero taitaa olla.

Spellgoth: Huomasin, että jostakin helvetin syystä sanat, joita minä oon Kätilöille kirjoittanu, kertoo aina työnteosta ja runkkaamisesta. Sitähän sitä tulee elämässä eniten tehtyä, työtä ja runkata! Näin se on. Se tulkinnanvapaus jääpi siihen sitten. Minä kirjoitan siitä, mitä omassa elämässä on. Ei kerkiä liehitellä vaimolle kauniita sanoja ja kun ei makeita sanoja jaksa pitkän työpäivän jälkeen sanoa, niin se tietää silloin, ettei vaimokaan rakkautta välttämättä niin helpolla jaa. Joten hanskahommiksi menee illan päätteeksi. Raivoisa veivi ja synkkä huuto ja nukkumaan.

Vasta muistin, kun oli biisi jo nauhalla ja masteri tehty, että minähän, perkele, kirjoitin samanlaiset sanat sinne “Eläköön”-biisiin. Kansan duunin tekemisestä tuli taas kirjoitettua, vittu. Kai sitä pitäisi keksiä jotain mielekästä työntekoa.

Miten uusi “Perstechnique“ on omasta mielestänne onnistunut?

Raaka Pee: Ihan vitun hyvin onnistunut. Jos ei uppoa, niin upotetaan keikoilla. Helppohan levy ei ole. Se on jatkumo tietynlaiselle ajatusmaailmalle, joka minulla on ollut alusta asti. Tämä pätee varmasti muihinkin bändin jäseniin. Levytuotannossa ei ole ollut koko bändi mukana ennen tätä levyä, paitsi Spellgoth on käynyt rääppimässä siellä välissä. Semmoinen visio on ollut, että jokainen levy pitää avartaa siten, että se mahdollistaa tehdä lisää materiaalia.

Spellgoth: Se oli musiikillinen jatkumo “U.S.C.H.”-albumille. Levyllä on aika paljon erilaisia biisejä, mutta ne nivoutuu yhteen kun ne laittaa vaan oikeaan järjestykseen. Sopii helvetin hyvin yhteen edellisen levyn kanssa.

Raaka Pee: Levyllä pitää olla kiinnostavaa materiaalia. En nyt sano, että haukun, mutta minusta on ihan vitun tylsää Kotiteollisuuden touhu. Ihan salettiin heilläkin on jotain hulluja juttuja, joita kännipäissään tekevät tai kun käyvät treenikämpällä jamittelemassa tai vastaavaa, mutta miksi ne ei koskaan kuulu levyllä?

Spellgoth: Niinhän se Hynynen sanoi, että turhaanko sitä energiaa tuhlaamaan kun on pari hyvää levyä tehty niin ottaa sieltä riffejä ja laittaa eri järjestykseen.

Raaka Pee: Kyllähän se rupee jo naamasta näkymään ja keikoilla kun ei polje niin ei polje.

Spellgoth: Kätilöillä on aina tavallaan sama pohja tai aihio, mutta silti aina itsekin yllättyy uusista biiseistä, että on löytynyt jälleen jotain uutta silläkin kertaa.

Raaka Pee: Minusta on ihan hyvä, että on parikin biisiä, joiden kohdalla miettii, voikohan tällaista tehdä ja laitetaanko ihan överiksi? Sama juttu, kun on joku ajatus kännipäissään ihan vitun hyvä ja aamulla miettii, että ei vittu. Kun seisoo jonkun jutun takana, niin siitä tulee ihan hyvä. Esimerkiksi kappale “Vedetäänkö vai ei” syntyi niin, että en ollut nukkunut kolmeen päivään. Heitin krapulassa jätkille sen kappaleen vitsillä. Siinä pohjalla oli hyvin Rammsteinin tyyppinen kohta, johon oli hyvä vetää läppää Till Lindemannia matkivalla artikuloinnilla. Laitoin MP3-muotoon ja jätkille soimaan, että kuunnelkaahan tuosta päivän piristykseksi pikku vitsi.

Tehtiin päälle sitten laulut. Spekkelin kanssa tehtiin sinne vielä lisää juttuja ja kosketinsoittaja–miksaaja–masteroija–mies RunQ ja Tegelmanin Mikko nosti ilmoille suuren kysymyksen: “Missä ovat alkuperäiset laulut?” johon “Se oli vitsi vaan”, johon hän takaisin “Pistä ne takaisin!”

Spellgoth: Otin itsekin palkatonta lomaa töistä ja lähdin Kuopioon. Levyn kannetkin ja kaikki vedettiin samaan syssyyn. Se oli juuri sellaista, että voiko tällaista vetää, kuten “Hanska” ja “Rukoukset Rattoisat” -kappale, johon vedettiin Aikakoneen kertsi taustalle ja autotune-laulua.

Raaka Pee: Se heläkkä korkeaääninen on sitten Spekkeli siellä kiekumassa.

Spellgoth: Joo, kyllä oli muuten muna pystyssä, kun pääsi mikrofonin ääreen vetämään Waldo’s People -autotune-välikohdat siihen.

Bobby: Mikä se kysymys oli?

Uudesta levystä?

Spellgoth: Tegelmanin Mikko miksausmaailman miksasi. Puhdaslaulukohtauksia kun viilattiin, niin haukuttiin mieshuoraksi. Ihan kuin ei olisi tarpeeksi epävarma tuollaisten biisien jälkeen.

Raaka Pee: “Minusta tuntuu että sinulla on väärät lääkkeet.” No, mutta semmosta. Ihan hyvä tuli. Ihan hirveetä oli tehdä, en haluaisi koskaan enää tehdä seuraavaa.

Millaisia studiovedot olivat?

Spellgoth: Tunti kerettiin nukkua kun minäkin siellä olin. Välissä lähdin tekemään levynkansia Henry’s Pubin alakertaan ja siitä sitten takaisin studiolle.

Raaka Pee: Aamukahdeksaan, aamupalalle Cumulukseen, kahden tunnin unet ja homma jatkuu. Omassa kodissa tein sen välin kun lapset oli tarhassa ja emäntä töissä. Yö, aamulla lapset tarhaan, jos tuli uni niin tunti unta välissä… Olisihan siinä ollut aikaa vielä vääntää, mutta eihän se työstäminen ikinä lopu, jos sillä ei ole jotain määränpäätä.

Spellgoth: Tekeminen pitää olla sellaista, että se tulee tietyllä tavalla tajunnanvirtana. Tulkoon vaikka pakottamalla, mutta se ei saa tulla niin, että käydään jotain sävelasteikkoja läpi, vaan se pitää tulla jostain takaraivoista, palleista, pillusta, tai jostain muusta järkevästä lähteestä. Väkisin voi vääntää, mutta sen pitää silti olla sellaista, että se tulee jostain muualta kuin siitä jos käytäisiin jotain lähdeteoksia tai klassisia sovituksia läpi miten saadaan biisi muottiin.

Raaka Pee: Vaikka meillä olisi vieläkin aikaa, se vain venyis ja venyis, kun sitä hitsataan ja hitsataan. Jos sulla on synasaundi siinä, niin itse mietin että se on seitsemän minuuttia aikaa ja sitten vaihtuu saundi. Jos ei sittenkään tule niin vaihdetaan kitara kouraan. Ei siinä jäädä mitään runoja kirjoittelemaan. RunQ miksausmiehenä on tehnyt ison urakan. Kova jätkä.

RunQ: 3 viikkoa, 14 tuntia päivässä, ei taukoja. Kävin tupakilla välillä.

Mikä studio?

Raaka Pee: Muille bändeille sanon: ei oo halvin Kuopion Studio Sound/Note On, ihan vitun kallis. Amorphiksen taustalauluja tehtiin välissä ja ruvettiin laulamaan Kätilöitä. Sieltä kuuluu ne sessiot.

Spellgoth: Samaisella studiolla nauhoitettiin mm. Beheritin klassikkolevy “Drawing down the Moon” aikoinaan. Minä oon niitä kelanauhoja yrittänyt kysellä sieltä jostain arkistoista kysellä, mutta ne on juotu.

Turmion Kätilöt Finnish Metal Expossa. Kuvan otti Roni Laukkarinen.

Suomen paskin keikkapaikka? Minne ette mene?

Raaka Pee: No se, joka jätti maksamatta. Se on paskin. Eivät toimittaneet valoja, vaikka oli puhe. Meillä oli valomies, joka tuli Helsingistä omalla ajallaan. Hänelle otettiin vielä oma hotellihuone ja sitten järjestäjät eivät ole hommanneet yhtä lamppua. Saatiin juomat lopulta ja soitettiin keikka, niin jättivät keikkapalkkion kokonaisuudessaan maksamatta. “Tegelmannen liksan sai”, mutta omasta pussista meni sekin. Keikka oli tosin hyvä ja yleisö oli hyvin mukana, vaikka ei valoja ollutkaan. Eihän se soittajien mielestä ole mielekästä jos kaikki vedetään päin persettä järjestäjien taholta. Minkä takia siellä ollaan soittamassa sitten edes?

Bobby: Pistivät puljun kiinni ja lähtivät ulkomaille.

Paras paikka? Muita mietteitä keikkapaikoista?

Bobby: Mielipiteitä on varmaan monia, mutta Lutakko on se paras paikka. Tosin Turmion Kätilöiden kanssa ei olla siellä vielä oltu, mutta toukokuussa tulee käytyä sielläkin.

Raaka Pee: Kyllä se on varmaan kotikylän Henry’s Pub. Yksi asia, mikä ihmetyttää Lutakkoon keikalle mennessä, on kyllä se, että keikan järjestäjiä ja promoottoreja ei tunnu saavan mitenkään kiinni. Se Lutakon–vitun–Matti ei koskaan vastaa puhelimeen. Koskaan ei ole ollut rahasta kiinni, kävijämäärästä, eikä mistään, Jos puoli vuotta ennen pitää buukata keikka ja monta kuukautta menee siihen pelkkään buukkaamiseen, niin joku siinä on pielessä. Sama homma näillä vitun klubeilla Tampereella ja Turussa, jossa vitun viikari ei vastaa puhelimeen koskaan. Vetäköön vitun päähänsä.

Mutta soitapa Merimaalle, niin kylläpä vastaa puhelimeen ja soittaa takaisin ja vastaakin jos ei pysty puhumaan. Kaikki on toiminu niissä paikoissa muuten, keikat olleet helvetin hyviä ja asiat järjestyneet ja niin henkilökunnan kuin bändinkin puolesta oltaisiin menossa uusiksi, mutta sitten kun yritetään järjestää niin “tuut tuut tuut”.

Onneksi meillä on nyt ohjelmatoimisto ja siellä on prätkäjengit ja kaikkea. Kohta rupeaa soittoravintolassa olemaan roihua.

Laitetaanko sanasta sanaan?

Spellgoth: Kyllä Matti ymmärtää. Matti ei ole ollut munasillaan, mutta minä olen ollut monesti munat Matin kaljassa Lutakossa. Kyllä tässä ollaan sillä asteikolla, että pitää asiat puhua suoriksi.

Raaka Pee: Sitä varten on ohjelmatoimisto. Ohjelmatoimisto myy itsensä bändille sillä, että bändi on paskin myymään itsensä. Bändi ei osaa markkinoida itseään. Sillä tavalla he myy tuotteensa. Tajusitteko nyt? Tiedätkö mitä ajan takaa?

Mikä on suurin syy sille miksi teette musiikkia? Esimerkiksi esiintymisen vai rahan takia?

Bobby: Raha, ilman muuta.

Spellgoth: Ei kai sillä mitään syytä ole. Soittamisen, tekemisen ilosta. Minä teen tätä hommaa siksi, että pääsen julkisesti olemaan munasillaan luvan kanssa. Siitäkin on kyllä sakotettu joskus.

Raaka Pee: Menkääpäs nyt syvälle sinne sisimpäänne. Eiköhän se ole siksi että saisitte pillua. Naisten ihannointia. Ootko Spellgoth kotonasi puolijumala? Hyvän akan olet kyllä saanut itsellesi musiikin kautta. Jos et soittaisi, niin ei olisi mitään jakoa tuollaisella harakalla yhteenkään torttuun.

Spellgoth: Täytyy kyllä sanoa, ettei oo kyllä musiikin takia siihen parisuhteeseen ajauduttu.

Bobby: Perkele, Ale-pubin squittarin kanssa istut nytkin jossain. Hevi-Annen kainalossa. Ei, mutta siis ei jumalauta, kuka näitä hommia oikeasti rahan takia tekee? Ei paljon taloja rakennella. Kyllähän tuo DQ tuossa keikkatauolla aina valittelee, että ei ole keikkoja tarpeeksi kun pitäisi talokin maksaa. Jotain uutta bisnestä hän on keksinyt. Ihan oikeasti kyllä tämä jostakin aivan muusta lähtee kuin rahasta. Mutta ei kyllä millään pizzapalkallakaan viitsi lähteä huitelemaan. Mukavaa hommaa mukavassa ryhmässä ja varsinkin se live-tilanne joka palkitsee.

Raaka Pee: Mulla on ollut aina, että saa hyvän näköisen akan ja paljon pillua ja se ei halua kuunnella mitään muuta kuin meidän musiikkia. Se on ollut mulla aina se voima. Ja sitten jos vielä rahaa saa niin hyvä.

Raaka Pee, oletko vielä mennyt HC:n kanssa naimisiin, kun kesällä Nummirockissa kosit?

Raaka Pee: Oikeastaan olin kosinut jo sitä ennen, mutta ajattelin että jospa hän ottaisi sen enemmän tosissaan. Ja kyllähän se tuntui toimivan. Ja taas tuli torttua. Mietipä minkä merkityksenkin sai biisi siinä yhteydessä. Jumalauta, että se nainen pelastaa monta kiperää tilannetta vielä tulevaisuudessa.

Ei olla vielä keretty mennä. Olisi ehkä ollut aikaa, mutta sitten DQ meni naimisiin ja olisi ollut liikaa juhlia. Sitten oli kolmekymppisjuhlia… Kyllä me mennään.

Entäs ulkomaat? Onko paljon kyselty?

Spellgoth: Vähän harmittaa kun aiemmin kyseltiin Pietariin ja olisivat tulleet ihan Kuopiosta hakemaan bussilla ja tuotu takaisin, mutta meidän tirehtööri oli eri mieltä. Kuulosti kuulemma muilutukselta. On sitä kyselyä tullut jonkin verran, mutta tulee liian kalliiksi. Tavaroita ei pysty oikein roudaamaan eikä kaikkea pysty sieltä vuokrailemaan. Muiden bändien kanssa on tullut käytyä ulkomailla, mutta ei Kätilöiden kanssa. Ulkomaan keikat eivät ole oikeastaan tulonlähteitä.

Raaka Pee: Ulkomaille ei kannata lähteä, ellei ole levyä. Jos ei tätä niin seuraavaa varten olisi valmiiksi jakelukanavat, jotka antaa järkevällä sopimuksilla ja prosenteilla keikkatilaisuuksia. Pitäisi vaan vielä paremmin tehdä hommat, että olisi ammattimainen henkilö, joka olisi meillä töissä ja tekisi pelkästään sitä hommaa. Se tyyppikin on olemassa, kunhan se vaan saadaan käsiraudoilla kiinnitettyä siihen hommaan. Pitää mennä kunnolla tai ei ollenkaan. Espanjassa meidän levy on julkaistu, jolla on ihan karmeita remixejä, joissa taustarytmit päin helvettiä eikä loopit läsähtänyt kohdalleen.

Ulkomaan keikkojen kulupolitiikka on niin isoa, että ei sitä hutiloiden lähdetä tekemään. En voi olla kaksi viikkoa huitelemassa kun samalla penskoille tulee nälänhätä. Mutta jos ulkomailla on levy, niin se voi tuottaa rahaa. Tehdään helvetisti jotain tribaalipaitoja myytäväksi, Merchandisellahan sitä rahaa tehdään. Ei voi tietää, kun ei ole kokenut vielä sellaista.

Voiko miettiä vielä seuraavaa levyä? Onko suunnitelmia milloin olisi tulossa?

Raaka Pee: Ensi keväälle samalla tavalla FME:ssä levynjulkkarit ja keikat.

Spellgoth: Oho! Varo mitä lupaat. Se on ruvettava nyt jo tekemään niitä biisejä. Tarpeen mukaan miten yleisö vaatii.

Raaka Pee: Mulla on jo mielessä pari biisiä. Haluaisin tehdä vuoden sisään seuraavan.

Bobby: Voidaan tehdä vaikka puolen vuoden välein. Ei me ruveta odottelemaan vuositolkulla. Katsotaan sitten. Julkaistaanhan tämä nyt ensin. Jos tästä siivet katkeaa, niin äkkiäkös keksitään uutta. Kyllä tämä orkesteri moneen taipuu, lähdetään vaikka ruotsinlaivalle.

Raaka Pee: Meillä on käyttämättä se alkuperäinen idea. Spinefarm nimittäin halusi väkisin, että ollaan Turmion Kätyrit. Vaihdetaan sellaiseksi, lisätään tuplia ja tempoja, kahdet synat, ym. Bobbylle laitetaan sellainen syna kainaloon. Bobbyhan jamitteli kun nauhoteltiin.

Spellgoth: Eikös se Bobbyn pianonsoitonopettaja sanonut, että noilla nakkisormilla ei tule mitään Beethovenia?

Bobby: Se ei ollut pianonsoitonopettaja, vaan musiikinopettaja, joka ei raukka tiedä mistään mitään. Vittu. kun yritti latistaa seiskaluokalla, että näillä sormilla ei soiteta mitään instrumenttia. Ajattelin sitten, että rupeen treenaamaan ja katotaan sitten, saatana. Mutta se oli kyllä sen näköinen ukko, ettei ollut Kätilöitä kuunnellut tai paljon mitään muutakaan. Sillon rupesin niin kiukulla treenaamaan. Pitäisi melkein kiittää sitä mulkkua. Äänettömällä oli telkkari ja runkutin kitaraa. Jari Hakkarainen oli nimeltään, pistetään isolla haastatteluun. Myöhemmin lukiossa oli sama opettaja, joskin oltiin silloin jo vähän paremmassa väleissä ja pääsin rumpuihin Eppuja soittamaan. Tahroja paperilla. Siitäkin valitti, että kertsissä olisi voinut enemmän olla peltejä. Setissä oli kaksi peltiä. Minä kyllä sanoin, että en minä mikään rumpali ole, mutta kaikkien piti päästä soittamaan kaikkea. Mutta mikä se kysymys oli?

Eiköhän se siinä tullut. Muita terveisiä, lukijoille, faneille, kuulijoille?

Bobby: Hakkaraisen Jarille kiitokset, täällä ollaan FME:ssä soittamassa.

Raaka Pee: Veli-Matti Rannalle semmoisia terveisiä, että vetää vitun päähän kun jouduin maksamaan ulosoton sille. Jos yhden kerran vetää turpaan, niin ei se seitsemää tonnia maksa. Homo-hinttari. Pokémonin ääntä oli näytellyt. Näyttelijäliiton luottamus mies. Kalliiksi tuli.

Kellehän muulle haluaisin vittuilla? Se yksi kauluspaitainen jätkä Porissa eilen tuli juttelemaan, peukut pystyssä ja aattelin näyttää takaisin, mutta vittu ei tarvitse tulla kielaria antamaan. Kieli kurkussa sellainen vitun sikalan omistaja. Ne hommat voipi unohtaa ihan kokonaan. Vaikka persettä levyllä onkin, tai muuta, niin minä vedän kyllä ihan lättyyn niinkuin hinttaria konsanaan. Lättyynhän tuli, mutta toivottavasti ei nosta syytettä. Se on taas seittemän tonnia, eikä ikinä pääse nauttimaan niistä työn hedelmistä.

Spellgoth: Terveiset Keniaan Tasasen Kimmon suvulle. Poika tulee vielä kotiin joku päivä. Varmistettiin DHL:ltä pakettikuljetus.

Kiitos haastattelusta!

Turmion Kätilöt on:

  • MC Raaka Pee (laulu)
  • Spellgoth (laulu)
  • Bobby Undertaker (kitara)
  • RunQ (kosketinsoitin)
  • Master Bates (basso)
  • DQ (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.