Metallimusiikki.net

Turmion Kätilöt: "Perstechnique".

  • Levyarvostelu julkaistiin keskiviikkona 16.02.2011.
  • Luettu 7900 kertaa
  • Bändit:

Valokuva nurmikolla olevista ihmisistä, joista osa on lapsia, joilla on Turmion Kätilöiden jäsenten naamat. Kuvassa pyllistelee mustahousuinen nainen. Kuvan yläosassa lukee valkoisella bändin ja albumin nimi.Julkaistaan 23.2.2011

Kotimainen industrial metallia siittävä Turmion Kätilöt julkaisee uuden “Perstechnique“-nimisen albuminsa virallisesti 23.2.2011. Viime albumista on kulunut rapiat puolitoista vuotta. “Perstechnique” sisältää kymmenen täysimittaista kappaletta, joista kolme on laulettu englanniksi. Levyllä vierailevina tähtinä mm. Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy), Tomi Joutsen (Amorphis), Julma J, Marco Hietala (Tarot, Nightwish), Pia Niskanen, Kalle Pakarinen, Puijon Percele (Verjnuarmu) ja Tuple Salmela (Tarot).

Levy on kokonaisuudeltaan melko erilainen vuonna 2009 ilmestyneeseen “U.S.C.H!” -kiekkoon verrattuna. Albumi on kuitenkin tunnetusti monipuolinen, eikä siltä löydy ensikuuntelulta yhtään täysin lyttyyn haukuttavaa kappaletta.

Levyn kansitaide on vertaansa vailla. Sanojen lisäksi se sisältää kätilömäistä huumoria kannesta kanteen, eli härskejä kuvia ja bändin enemmän tai vähemmän kirjaimellista jäsenten esittelyä.

“Grand Ball” jyräyttää levyn käyntiin mukavalla temmolla. Biisi on iskevä aloitusbiisi tanssimusiikille omaisilla terävillä syntikoilla. Albumilla heti seuraavana vuorossa oleva sinkkukappale “Ihmisixsixsix“ ehti jo kohahduttaa musiikkivideoillaan, joista ensimmäinen poistettiin YouTube-palvelusta. Musiikillisesti kappale on erittäin tarttuva.

Kappaleista mitäänsanomattomampia ovat järjestyksessä kolmas nimeltään “Suolainen kapteeni” ja neljäs nimeltään “Hanska”. Viimeksi mainitun alkupätkä tuntuu rauhoittavalta välikevennykseltä himmailevan fiiliksen ja tahtinsa puolesta, mutta se ei tarjoile oikeastaan sen enempää. Kertosäkeistöt näiltä kappaleilta jäävät tylsähköksi jankkaukseksi, josta ei saa mitään irti. Nämäkin kappaleet kuitenkin viihdyttävät aivan riittävästi. “Suolainen kapteeni” -biisissä kuullaan kivaa tuplabasarimäiskettä.

Seuraava englanninkielinen kappale “Hellbound Earth” on turvallinen poppibiisi englantia ymmärtäville faneille. Kappale on perinteinen ja tarttuva, mutta ei mitään elämää suurempaa. Näiden täytebiisien suola onkin hupaisissa sanoituksissa, joita kuuntelee mielellään uudestaan ja uudestaan. Turmion Kätilöiden musiikillinen taituruus yhdistettynä hienoihin sanaleikkeihin luo maagisen kokonaisuuden tälläkin levyllä.

Silkkaa mindfuckia tarjoillaan “Lapset ja vanhemmat” -kappaleessa hienoilla konemusiikista tutuilla elementeillä. Lisää aivopieruja on tiedossa industriaali-jumputuskappalessa “Herran toinen tuleminen”, joka on instrumentaali, ja jossa kitaroita ei kuulla lainkaan. Kätilöiden menon tuntien tulee sellainen olo, että kappale on tehty keikkoja varten päihdyttämistarkoituksiin tai välihuilauskappaleeksi.

“Verta sataa” on levyn yksi helmistä. Kappale on monipuolinen, melodinen ja tarttuva niin lyyrisesti kuin musiikillisestikin ja sisältää mukavia uusia elementtejä. “Rukoukset Rattoisat” on myös oiva kipale jatkumoon.

Potin räjäyttää kuitenkin viimeinen kappale “Vedetäänkö vai ei?”, josta tuli välittömästi yksi kestosuosikkejani. Kappale parodioi hienosti ja suoraan Rammsteinia kappaleen alussa, sanoitukset ovat härskejä ja hillittömiä, tunnettua Turmion Kätilöiden eliittihuumoria. Biisi on levyn kaikista tarttuvin kappale ja sellainen joka iskee ensimmäisellä kerralla suoraan kuulohermoon ja pysyy siellä. Kappale on hienosti levyn viimeisenä tasapainottamassa vaihtelevan monipuolista kokonaisuutta. Turmion Kätilöt ovat live-spektaakkeli ja sanoituksia seuratessa huomaa, että kappale on selvästi tehty myös live-esiintymisiä ajatellen. Mahtavia keikkoja on siis tiedossa!

“Perstechnique” on kokonaisuutena ostamisen arvoinen albumi. Levy ei ole missään nimessä Turmion Kätilöiden paras albumi, mutta ei myöskään huonoin. Albumilla on niin sanotusti jokaiselle jotakin. Levy yltää helposti 2009 julkaistun "U.S.C.H!":in rinnalle. Tämäkin levy varmasti aukenee paremmin useammalla kuuntelukerralla, mutta jo muutaman kuuntelukerran jälkeen voi sanoa kyseessä olevan varsin kelpo lätty! Omassa lajissaan erittäin piristävä uutuus.

Vaikka albumin virallinen julkaisupäivä onkin keskiviikkona 23.2.2011, levyä saa kuitenkin jo tämän vuoden Finnish Metal Expossa 19.2. Levykauppa X:n messuosastolta lauantaina Helsingin Kaapelitehtaalla, jolloin yhtye myös esiintyy levyjulkkaritunnelmissa.

Turmion Kätilöt on:

  • MC Raaka Pee (laulu)
  • Spellgoth (laulu)
  • B. Undertaker (kitarat)
  • RunQ (syntetisaattorit)
  • Master Bates (basso)
  • DQ (rummut)
Tietoa julkaisusta

Levyarvostelussa annettiin pisteet 4/5. Metallimusiikki.netin Roni Laukkarinen julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.