Metallimusiikki.net

Norther 22.1.2009 On the Rocksissa!

  • Julkaistiin maanantaina 02.02.2009.
  • Luettu 1618 kertaa
  • Bändit:

Lauma hevimuusikkoja soittaa keikkalavalla yleisön edessä instrumenttejaan Kuvassa kaksi hevimiestä soittamassa kitaraa, tai bassoja, ja oikean laidan mies laulaa mikrofoniin.Kuva: Jouni Kautto

Norther saapui tammikuun pimeyden keskelle, paukuttamaan On the Rocks -ravintolan kellarin kivisiä seiniä. Sain bändin kummankin laulavan kitaristin (Kristian Ranta ja Petri Lindroos) istahtamaan kylmän oluen äärelle erittäin intensiivisen soundchekin jälkeen! Norther on saavuttanut kunnioitettavan määrän mainetta jo pitkähköllä urallaan, poikien suhteellisen nuoresta iästä huolimatta. Bändi otti ensimmäiset askeleensa jo 1996, mutta varsinainen alkuräjähdys oli vuonna 2000, “Dreams of endless War” -debyyttialbumilla.

Bändi on päässyt kaikilla levyillään Suomessa TOP 10 -listalle, ja kerran jopa ykköseksi, joten kyselinkin heiltä, kokevatko he olevansa jonkinlainen “listametallibändi”. Pojat kertoivat olevansa toki tyytyväisiä sijoituksistaan, mutta eivät koe tekevänsä mitään listamusiikkia, ja muistuttivat muidenkin suomalaisten metalliorkestereiden nykyään koputtelevan listasijoituksia. Udeltuani, millaista kehitystä bändissä on levyjen myötä tapahtunut, heittäytyivät bändin edustajat mietteliäiksi. He eivät koe, että musiikki olisi esimerkiksi rankentunut, vaan muistuttivat ensimmäisen levyn jo olleen aika rankka. Erityisesti kitaraosuudet olivat jo debyyttialbumilla melkoista sahaamista. Ja se onkin hienoa kitaratyöskentelyä, jonka panin merkille, kuunnellessani bändin soundchekiä. Enemmänkin bändin uran varrella soitto on parantunut, ja kosketinsoitinosuudet ovat tuoneet kaivattua melodiaa.

Soundchekissä paljastui vielä eräs puoli yhtyeestä. Soittajat ovat melkoisia perfektionisteja äänellisen tasapainon suhteen. Kysyn heiltä, päteekö sama myös studiotyöhön, ja he myöntävätkin näin olevan. Soundeja ruuvataan antaumaksella studiossa mahdollisimman täydellisiksi. Varsinaiset sisäänsoitot tapahtuvat sitten periaatteella “ensimmäinen onnistunut otto riittää”! Eikä myöskään vaikkapa kitarasooloja rakennella useista paloista, vaan panostetaan siihen, että musiikki on pystyttävä soittamaan samanlaisena myös keikalla.

Tässä astuu kuvaan Astia-studio, ja studion velho Anssi Kippo, joiden hoteissa yhtye on pukertanut kolme täyspitkää levyä, ja yhden EP:n. Herra Kippo on poikien mukaan tärkeä henkilö yhtyeelle, erityisesti tuotannossa, ja yleisessä fiiliksessä. Lisäksi hän osaa esittää todella hyviä ehdotuksia soundeihin ja sovituksiin. Yhtyeelle hän on siis varsinainen Puuha-Pete. Kieli poskessa pojat hymistelevät, että kyseinen herra ja yhtyeen kosketinsoittaja voisivat viettää vaikka vuoden studiossa soundikokeiluja tehden.

Northerin keikkailusta

Bändillä on ollut varsin kunnioitettavasti ulkomaan keikkoja. Sillä rintamalla he kertovat tehneensä viisi isoa rundia, kolme pienempää, sekä irrallisia pistokeikkoja. Millaista vastaanotto on sitten ollut? He kertovat että ymmärrettävästi alkurundeilla ei ollut paljoa porukkaa, eikä mikään hirvittävä suksee. Mutta he muistavat lämmöllä vuonna 2003, “Mirror of Madness” -levyn jälkeen, Dimmu Borgirin kanssa tehtyä kiertuetta. Porukkaa riitti keikoilla, ja muutenki meno lavan edessä, ja takana, oli hulppeaa. Levymyynti ulkomailla on myös kiertueiden myötä noussut, sillä uusinta levyä on myyty jo peräti 20 000 kappaletta ulkomailla. Saan kuulla jäseniltä heitä säälittävän sellainen trendi, että nettilatausten myötä kaikilla bändeillä levymyynti laskee. Tästä johtuen muusikot kertovat että esim. heillä on Last.fm:ssä 100 000 kuuntelijaa. Joten musiikkinsa saavuttaa uusia kuuntelijoita myös sitä kautta!

Biisien rakentamisesta

Northerin uudet biisit syntyvät paljolti bändin kitaristien kynistä kitarariffien ympärille. Tosin bändin basisti on tehnyt myös muutaman biisin, ja ymmärrettävästi, bassoriffien ympärille. Biisien teko tapahtuu pääasiassa kotiympäristössä, koskapa bändiläisillä on muutakin elämää yhtyetoiminnan lisäksi, niin ettei treenikämpällä juuri ehditä asua. Tuotokset ovat pääosin valmiita studioon mennessä, tosin sanoituksia ja sovituksia syntyy studiossakin. Bändiläiset unelmoivat sellaisesta mahdollisuudesta, että voisivat viettää ainakin yhden päivän studiossa, ilman kulujen miettimistä, istuksien vain aloillaan, kylmää olutta nauttien, ja tehden päivän aikana uuden biisin yhdessä. Esimakua tällaisesta he saivat käydessään nauhoittamassa “Til dead united us” -albumiansa Ruotsissa. Touhu oli kuulemma sellaista, että ensimmäiset kaksi päivää studiogurut näyttivät, miten homma toimii, ja sanoivat sitten: tässä avaimet, tulemme kahden viikon päästä katsomaan tuloksia! Ruotsiahan ei tunneta minään metallimusiikin mallimaana, mutta sieltä lähdettiin hakemaan tiettyä “Göteborg-soundia”, ja sitä saatiin. Lopputulokseen jäsenet ovat varsin tyytyväisiä.

Vares 2

Bändillä on harvinaislaatuinen meriitti. He ovat tehneet musiikkia kotimaiseen V2 — Death Angel -leffaan. Kysellessäni, miten tällaiseen päädyttiin, he kertoivat elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelän ottaneen yhteyttä Northeriin yhtyeen managerin kautta. Musiikkia tehdessään bändillä ei ollut minkäänlaista videota ennakkoon nähtävillä, vaan he saivat elokuvan käsikirjoitukset, jotka kuulemma luettiin yhdessä yössä läpi. Musiikki tehtiin tältä pohjalta. Kaverit ovat varsin tyytyväisiä, sekä elokuvaan, että itse biiseihin. Tunnusbiisiin “Frozen Angel” haettiin vaikutteita käsikirjoituksessa esiintyvästä Jäätyneestä enkelistä.

Sanoitusten synnystä

Lopuksi punnitaan jonkin verran yhtyeen sanoituksia. Bändiläiset itse kokevat niiden tulleen syvällisemmiksi matkan varrella. Biisien sanoituksissa esiintyy tasapuolisesti todellisuuspohjaa, sekä täysin fiktiivisiä tekstipohjia. Sanoitukset syntyvät myös miltei aina niin, että melodiapohja tulee ensin. Syntyprosessi on melko mutkaton, kunhan tietty “punainen lanka” sanoitusideaksi on löytynyt. Monesti sanoitukset ovat myös syntyneet samaan aikaan, kun itse sävellys on tehty, jossa tapauksessa sanat ja sävellys nivoutuvat saumattomimmin yhteen.

Loppulausahdukseksi Metallimusiikki.netin lukijoille haastateltavat lähettävät samat terveiset, jotka on kuultu jo muiltakin bändeiltä:

— Käykäähän ihmiset keikoilla!

Norther 22.1.2009 On the Rocksissa:

Norther on:

  • Petri Lindroos (laulu ja kitara)
  • Kristian Ranta (laulu ja kitara)
  • Tuomas Planman (koskettimet)
  • Jukka Koskinen (basso)
  • Heikki Saari (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.