Metallimusiikki.net

E-urheilu ja vedonlyönti

  • Julkaistiin keskiviikkona 20.05.2020.
  • Luettu 1162 kertaa

Koko e-urheilu lajina on kasvanut maailmanlaajuisesti melkoiseksi ilmiöksi, ja sitä myöten se on noussut myös osaksi vedonlyöntilistojen kohteita. E-urheilua pelataan päivittäin ja tarjolla on useita eri pelejä, joissa ammattilaisjoukkueet pelaavat toisiaan vastaan joko täysin nettipelinä tai isoilla areenoilla tuhansien ihmisten hurratessa.

Suomalaiset ja e-urheilu

Yksi suurimmista nimistä Suomessa on ENCE CS:GO joukkue, joka oli parhaimmillaan maailman ranking listan kakkosena pudotakseen sieltä nopeasti alaspäin joukkueen tiimin hajotessa ja uuden kokonaisuuden vielä etsiessä parasta teräänsä. Nyt alkuvuoden 2020 aikana ENCE on ranking listalla ollut sijaluku 20 tienoilla ja tarjonnut vedonlyöjille mielenkiintoisia hetkiä ja isoja kertoimia.

Toinen suomalainen joukkue onkin noussut tämän vuoden aikana haastamaan ENCE Suomen ykköspallilta. HAVU on nimittäin pelannut kansainväliselle tasolle ryminällä, kiitos joukkueen hienojen voittojen Flashpoint turnauksessa, jossa HAVUa pelanneet vedonlyöjät pääsivät nauttimaan hyvistä kertoimista. Samalla HAVU todisti, että kansalliselta sarjatasolta voi nousta kamppailemaan hyvinkin tasapäisesti maailman TOP30 joukkueiden kanssa. Aivan päätyyn asti ei HAVU onnistunut itseään pelaamaan, mutta ainakin fanipohja kasvoi saman tien.

E-urheilu on korkeimmalla tasolla todellista ammattiurheilua. Siinä missä pelaajat voivat tienata huimia summia turnausvoitoista kuten Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen, joka on voittanut Dota2 pelissä jo miljoonia, niin pelaaminen vaatii päivittäistä harjoittelua. Ei edes riitä, että yksi pelaaja on todella hyvä, vaan pitää vielä saada kokoon tiimi hyviä pelaajia, jotka sopivat keskenään toisilleen ja näin saadaan aikaiseksi kenties maailman paras joukkue. Tähänkin löytyy poikkeus, nimittäin Starcraft II peli on yksi harvoista e-urheilun pääpeleistä, joita pelataan soolona ja sieltäkin löytyy aivan maailman huipulta suomalainen pelaaja, ENCE:n paidassa pelaava Joona ”Serral” Sotala, joka voitti 2018 MM-mestaruuden lajia hallitsevien korealaisten nenän edestä.

Näiden kahden joukkueen lisäksi joukkueita löytyy Suomesta kymmeniä ja monia suomalaisia pelaa ulkomailla ammattilaisena. Näistä ulkomailla CS:GO peliä pelaavista ammattilaisista kuuluisin lienee entinen ENCE tiimiin kuulunut Aleksi Virolainen, joka sai potkut ENCE:stä ja pelaa nyt eurooppalaisessa Team OG joukkueessa. Myös muualta Euroopasta ja USA:sta sekä Aasiasta löytyy suomalaisia ammattilaisia pelaamassa eri e-urheilu scenen pelejä.

Suomen sisällä kolmas joukkue, joka on vilahdellut pelilistoilla, on Team KOVA. Nämä kolme joukkuetta ovat Suomen kärkijoukkueet tällä hetkellä ja ovat joukkueita, jotka sekä kohtaavat kansainvälisen tason turnauksissa toisia CS:GO tiimejä, mutta myös tarjoavat välillä todella hyviä kertoimia pelattavaksi.
Nyt seuraavaksi odotellaan suomalaisten tiimien nousua Telian League of Legends Nordic sarjan kautta. LoL liigaa pelataan Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Telia Esports Series tarjoaa 8000 euron palkintopotin per maa, ja jokaisen maan kahdelle parhaalle tiketin kohti kansainvälisiä liigoja ja suurempia palkintopotteja. Maiden parhaat kohtaavat sitten lopulta Telia Masters turnauksessa Iso-Britannian kaksi parasta joukkuetta ja nämä kymmenen joukkuetta taistelevat 10 000 euron palkintopotista sekä mahdollisuudesta päästä pelaamaan Northern League of Legends Championshipin heikointa joukkuetta vastaan ja siitä voitolla edetä pelaamaan NLC liigaa. Pelit alkavat kesäkuussa 2020.

E-urheilu tapahtumat

E-urheilu tapahtumiin, joita on jo järjestetty paljon Aasiassa, Euroopassa ja USA:ssa liittyy usein myös paljon muuta tapahtumaa. Pääohjelmana on usein jonkin lajin maailmanhuippujen kohtaamisia, mutta pelien ohessa voi olla uusien pelien esittelyitä, musiikki- ja muita viihde-esityksiä sekä mahdollisesti myös cosplay tapahtumaa, aivan kuten Hong Kongin e-Sports & Music festival -tapahtumassa. Suurimmat tapahtumat ovat keränneet kymmeniä tuhansia katsojia, mikä sinällään ei ole ihme, jos ajatellaan että esimerkiksi League of Legends peliä pelataan yli 27 miljoonan pelaajan toimesta joka päivä.

Hong Kongin tapahtumassa pelattiin useampaa e-urheilulajia. Tarjolla oli League of Legends 2019 International College Cup, CS:GO World Invitational, PUBG Mobile Hong Kong tournament, sekä meille tuntemattomampi Honor of Kings-peli, ja näiden lisäksi tarjolla oli mobiilipelejä, retropelinurkkaus pelikoneineen sekä virtuaalilasien kautta pelattavia uutuuksia. Esimerkiksi CS:GO turnaukseen oli kutsuttu maailmanlistalta tutut brasilialainen FURIA sekä Euroopan joukkue AVANGAR.

Ja pelaajamäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Se että pelaajia on paljon, johtaa myös siihen, että pelaajien livelähetyksiä seurataan paljon kaikissa e-urheilu lajeissa, ja siksi tästä lajista on tullut maailmanlaajuisesti se kanava, jota kautta markkinoijat tavoittelevat 18-26 vuotiaiden nuorten aikuisten huomiota.

Jos pelaajia on miljoonia päivittäin, niin esimerkkinä otettu LoL kerää turnauksiin myös katsojia. Tässä alla vähän lukuja MM-turnauksen katsojamääristä:

Ei siis mikään ihme, että tämä laji on noussut vauhdilla niin suoratoistokanaville kuin varsinaisille televisiokanaville ja mm. Fox News esitti viime vuonna iNascar kisan, jota seurasi maksukanavan kautta yli 900 000 katsojaa USA:ssa. E-urheilu on tullut jäädäkseen ja kasvaakseen. Jos nyt suurimmat katsoja ja pelaaja määrät ovat edellä mainituilla peleillä, niin vedonlyöjiä kiinnostavat myös ammattilaisjoukkueet jääkiekon ja jalkapallon parista, jotka myös kuuluvat e-urheilun sarjoihin, mutta eivät ole vielä saaneet kaipaamaansa suurempaa julkisuutta varsinaisten lajiensa varjosta.

Tietokonepeleistä uusi Valorant haastaa CS:GO pelin tosissaan jo ensimmäisen vuotensa aikana 2020, ja saa nähdä kuinka moni CS:GO ammattilainen lopulta vaihtaa pelistä toiseen. CS:GO ja Valorant nimittäin ovat kuin veljeksiä, niin samanlaisia mutta kuitenkin niin erilaisia.

Joka tapauksessa me vedonlyöjät olemme saaneet jo kokea e-urheilun kautta hienoja kertoimia ja niiden kautta tulleita voittoja, mutta myös niitä CS:GO jatkokierroksille edenneitä kamppailuja, jotka ovat vieneet panostusrahat mukanaan. E-urheilu on tuonut kauan odotettuja vaihtoehtoja vedonlyöntiin ja odotamme näin tapahtuvan lisää vielä tulevaisuudessakin.

Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Artikkelit sisälle ahdettuja julkaisuja.