Maamme johtaviin metallibändeihin kuuluva Stratovarius sai kunnian avata tämän kesän Sauna Open Air -festivaalit aurinkoisella Tampereella. Festivaalikin on vakiinnuttanut asemansa Suomen festarikartalla. Bändin keikka oli loistava, ja kunhan soittajat olivat pesseet pahimmat hiet pinnasta, minut johdateltiin stadionrakennuksen uumeniin, jossa istuimme bändin laulajan Timo Kotipellon kanssa turisemaan juomatölkit kourassa.
Sauna Open Air -festivaalia vietettiin Tampereella 8. ja 9. kesäkuuta. Stratovarius soitti festivaalilauantaina, jolloin nähtiin myös Nightwish, Opeth, Children Of Bodom, Finntroll muiden tähtinimien lisäksi. Festivaalikauden aloittanut Sauna-ulkoilmafestari keräsi Ratinan stadionille metallimusiikin ja raskaan rokin ystäviä yhteensä 13 000 henkilöä. Sauna lämmitettiin tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa.
Olette sen verran pitkäikäinen bändi, etten juuri halua mitään historiaa tässä kerrata, mutta sen verran kuitenkin että kun Timo Tolkki lähti lopullisesti bändistä 2008, oliko "uusi" Stratovarius jatkumoa vanhalle, vai kokonaan uusi bändi?
Hyvä kysymys. Luulen, että bändi oli jossain siinä välillä. Meillähän oli Jörgin, Jenssin ja Laurin kanssa vain idea, että tehdään yhdessä musiikkia. Sitten tehtiin demo, ja se, että musiikki kuulosti samalta kuin aikaisemmin, ratkaisi että nimi säilyi samana. Kun kuitenkin Jörgin ja Jenssin kanssa on soitettu niin pitkään. Nyt onkin tuon Nemesiksen myötä tullut, varsinkin Etelä-Amerikasta, sellaista palautetta, että bändi elää toista nousukauttaan. Varsinkin viime kuukausina on ollut hyviä merkkejä ilmassa. Lineuppi on tietysti uudistunut, mutta emme me ole ainoa bändi, jolla miehistö vaihtuu.
Millä tavalla sitten näet sitten miehistönvaihdosten muuttaneen yhtyettä?
Positiivisesti! Tietysti pakkohan minun on näin sanoakin, mutta vakavasti, bändi on paremmassa iskussa kuin vuosiin. Kemia on hyvä bändin sisällä ja soitto toimii.
Onko näissä mytereissä kertaakaan tullut mieleen lopettaa koko yhtyettä?
Tottakai silloin kun oli vielä tiettyjä jäseniä yhtyeessä, ei ollut oikein kivaa viimeisillä keikoilla. Nyt uuden kitaristin kanssa keikoilla on rennompaa eikä tarvitse hampaat irveessä puristaa. Viihdymme yhdessä myös keikkojen ulkopuolella.
Ketkä yhtyeessänne tekevät biisejä? Miten ne syntyvät?
Meillä tekevät kaikki. Määrällisesti ehkä eniten on kuitenkin Kupiaisen tekemiä. Hän on myös miksannut tämän uuden levyn kokonaan. Viime kerrallakin hän miksasi puolet. Ja hän toimi myös uuden levyn tuottajana. Minä olen sanoitellut aika paljon. Liimataisen Janin kanssa tehtiin pari biisiä, jotka päätyivät levylle, vaikka hän ei kuulukaan yhtyeeseen. Jäsenet tekevät myös biisit demoiksi asti. Se on yleensä melkein siinä. Onhan se tietynlainen jammailu yhdessä ihan kivaa, mutta minun aikanani ei ole koskaan tuotu mitään puolivalmiita ideoita. Toki kaikki tuovat oman sovituksellisen panoksensa biisiin, mutta runko pysyy samana.
Kerro vähän sanoitusmaailmastanne, onko fantasiaa?
Ei meillä ikinä ole hirveästi mitään miekka ja ritari aiheita, jotka ehkä kuuluvat tällaiseen musiikkiin, onko se sitten power metallia tai mitä lie nykyään. Riippuu tietysti siitä, kuka kirjoittaa, mutta omasta elämästä ne aiheet tulevat, ehdottomasti. Tosin "Out of the Fog", joka Janin kanssa rustattiin, perustuu kuvitteelliseen historialliseen tapahtumaan. Mutta muuten mitään Sormusten Ritari -hommaa ei ole.
Millaiset bändit ovat vaikuttaneet teihin vuosien varrella?
On tiettyjä yhtyeitä, joista kaikki bändiläiset tykkäävät, kuten Purple ja Rainbow, ja Queensrÿchenkin jotkut levyt. Minulle henkilökohtaisesti tietysti kaikki mitä Dio on tehnyt. Ja tietysti Iron Maiden. Itselläni hevin kuuntelu alkoi AC/DC:stä aivan vahingossa 80-luvun alussa. Sen jälkeen hevi ei ole lähtenyt.
Millä tavalla koet teidän eroavan muista bändeistä?
Laulajana voin sanoa, kommentoimatta omaa suoritustani, että meillä on kaikkein kovimmat soittajat. Meillä on soittotaitoa ihan helvetisti, mutta meillä ei ole se itsetarkoituksena, eikä biisit ole pelkää tilutusta, vaikka siellä sitäkin on.
Biiseissämme pitää aina olla hyvä melodia, ja usein "sing-a-long" -kertosäe. Onhan täälläkin festarilla Bodomit, joilla on myös helvetin kovat soittajat, vaikka musamme onkin hieman erilaista, melodisempaa ja kevyempää. Itse on tosin vähän vaikea arvioida omia tekemisiään.
Millainen prosessi uuden Nemesis-levyn teko oli?
Silloin kun Rolf tuli bändiin, meillä oli biisejä valmiina, ja hänen myötään meillä oli myös rumpali joka osasi soittaa uudet biisit. Viime vuoden heinäkuussa Rolf ja Matias alkoivat studiossa tsekkaileen niitä uusia biisejä ja kokeilemaan kaikkia juttuja. Sitten se taisi olla elokuuta, kun he purkittivat rummut. Siinä meni muutama kuukausi kun Matias teki ympäripyöreitä päiviä studiossa. Aloimme jo olla huolissaan hänen mielenterveydestään. Sitten hän lähti vielä äänittämään minun laulujani, jotka tehtiin mökilläni Lappajärvellä. Se oli itselleni todella rentouttavaa. Ymmärrän ihmisiä, jotka himoavat päästä studioon, mutta minulle se on liian kliininen ympäristö. Olen enempi live-laulaja, mutta jos pitää äänittää, teen sen mieluiten rennossa ympäristössä. Studiossa on myös rauhatonta, kun kaikenlaista väkeä ramppaa.
levy-yhtiön taholta meille tosin on annettu studioonkin vapaat kädet. Saamme tehdä koska huvittaa, ja niin kauan kuin tarvitsee. Tietysti budjetti tulee jossain vastaan, mutta sitten on vain neuvoteltava, saako lisää rahaa. Mutta Matiashan on osakkaana isohkossa studiossa, jossa levy miksattiinkin. Laulua ja Jensin Ruotsissa äänittämiä koskettimia lukuunottamatta kaikki tehtiin tuolla studiossa.
Prosessina se oli itselleni helppo, paitsi jos Matiakselta kysyy, niin hänelle se oli varmasti raskas levynteko. Aina se ei ole ollut helppoa, mutta nyt oli lungi meininki.
Sinun mielestäsi tämä on tietysti tällä hetkellä paras levy?
Se on meidän paras levy pitkiin aikoihin, sitä en tiedä onko se paras. Tämä levy on helvetin energinen. Jossain vaiheessa mietin ovatko uudet biisit liian vaikeita, mutta koska ne olivat mulle helppoja, niin ajatteli niiden sopivan myös normikuuntelijalle. En lähtökohtaisesti yritä tehdä vaikeita biisejä, mutta tuo Make on vähän progejätkä, jota joutuu välillä toppuuttamaan. Emme kuitenkaan halua tehdä mitään progemetallia, mutta käytämme joitain siihen liittyviä elementtejä.
Onko tyylinne vaikeaa laulajalle?
Onhan se, kun mennään korkealta ja kovaa. Jotkin lauluosuudet uudella levyllä ovat tosin hiukan matalampia. Mutta nytkin kun soittoaikamme oli suht aikaisin, niin kyllä jotkin ylä-C:n laulamiset olivat vaikeita. Yritän hoitaa ääntäni nukkumalla hyvin ja verryttelemällä ennen keikkaa, nytkin melkein puolitoista tuntia. Olen myös ottanut vuosittain pari laulutuntia. Yritän oppia uutta koko ajan. Ja enempihän sitä pitäisi treenata, mutta kun kiertueet verottavat aikaa.
Millainen on uuden levyn ulkomaanjakelu?
Se on mennyt hyvin, olemme olleet listoilla monessa maassa. Aikaisemmin olimme lähinnä Japanissa. Ja olimmehan me Jensin kanssa New Yorkissa kolme päivää tekemässä haastatteluja. Joten voi sanoa että vastaanotto on ollut hyvä. Paremmin on mennyt kuin edellinen levy.
Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?
Olemme olleet Euroopan- ja Etelä-Amerikan-kiertueilla, ja nyt on keikkoja kesäfestareilla. Syksyllä olisi tarkoitus suunnata kaukoitään. Ja varmaan uutta lättyä pitäisi alkaa suunnittelemaan. En tiedä mikä biisitilanne on, siitä ei vielä ole puhuttu.
Mikä on mielestäsi suurin vahvuutesi laulajana?
Toivoisin, että hyvässä ja huonossa mulla olisi erottuva soundi. Tärkeintä ei ole maailman paras tekniikka, vaan se että laulaja tunnistetaan hänen avatessaan suunsa. Tietysti se jos pystyy välittämään jonkinlaisia tunteita, biisistä riippuen. Itse olen viime aikoina nauttinut akustisista keikoistamme, joissa on erilaiset sovitukset ja laulu hiukan matalammassa rekisterissä.
Jutustelutuokiomme oli lopuillaan, ja oli aika päästää Timo lepäilemään ja fiilistelemään festareille. Oli mukava jutella mukavan huippulaulajan kanssa!
Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin stratovarius. Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.