Epican haastattelu Tuskassa!
- Julkaistiin tiistaina 30.08.2011.
- Luettu 1579 kertaa
- Bändit: epica
Alankomaiden sinfonisen metallin kärkinimi, Epica, saapui tähdittämään tämän vuoden Tuska-festivaalia. Bändillä on vahva ote omanlaiseensa musiikkiin, ja yhtye heittikin mainion keikan, jossa erityisesti laulajatar Simone Simons erottui edukseen. Sain tilaisuuden jutella Epican kitaristin, ja perustajajäsenen Mark Jansenin kanssa tovin, keikan jälkeen! Metallimusiikki.netissä julkaistiin aikaisemmin 24.7. samassa festivaalissa tehty Turisas-haastattelu. Helsingin Suvilahdessa vietetty Tuska Open Air keräsi yhteensä 28 000 metallifania paikalle.
Bändinne on perustettu vuonna 2002. Miten tulitte yhteen, ja millaista alku oli?
Soitin ennen Epicaa After Foreverissa, jonka kautta olin tutustunut moniin bändeihin ja muusikoihin. Itse asiassa basistimme oli ainoa, jota en tuntenut entuudestaan. Hänet löysin internetin kautta. Lopetettuani After Foreverin aloin vain koota tyyppejä yhteen. Alkuvaihe oli todella helppo, ja sopeuduimme hyvin yhteen.
Jouduitteko lähettämään paljon demoja saadaksenne sopimuksen?
Itse asiassa emme. Saimme suhteellisen nopeasti sopimuksen samalle yhtiölle, jolla After Forever oli ollut, koska he tavallaan tunsivat musiikkimme entuudestaan, ja luottivat siihen. He tiesivät myös, että olin tehnyt paljon biisejä After Foreverin jälkeenkin, joten he vain ilmoittivat: jos perustat uuden bändin, me haluamme sen. Joten pääsimme heti levyn tekoon.
Millä tavalla musiikkinne on muuttunut, kun vertaa sitä alkuaikoihin?
Alussa löysimme tyylimme jammailemalla, jota teimme todella paljon. After Foreverin jälkeen halusin hiukan muuttaa tyyliä. Tyylimme ei varmaankaan ole paljon muuttunut siitä. Teemme sellaisia biisejä, joista itse pidämme.
Millainen syntyprosessi biiseillä on?
No, minä kirjoitan niistä suurimman osan. Teen ensin itse pohjatyön. Tuon biisin sitten muiden kuultavaksi, jonka jälkeen etenemme yhdessä. Teen toki suuren osan työstä yksin studiossani, yleensä öisin, koska pidän työskentelystä yöllä, sillä silloin ei ole häiriötekijöitä, kuten puhelinsoittoja yms. Sitten menen nukkumaan joskus kello kuuden–seitsemän aikaan aamulla.
Miten tärkeitä lauluosuudet ovat, kun teet uutta biisiä?
Ne ovat erittäin tärkeitä. Yleensä kun olen saanut biisin pohjan valmiiksi, alamme työstää lauluosuuksia yhdessä Simonen kanssa. Sitten kun olemme saaneet lauluosuuksia vähän kasaan, menemme tuottajamme Sasha Pittin luo, koska hänellä on hyvä käsitys musiikistamme, ja hän osaa sanoa, mikä toimii ja mikä ei. Häneltä tulee myös hyviä ideoita kuinka lauluosuuksista saataisiin vieläkin parempia. Lauluosuudet ovat myös siksi tärkeässä osassa, koska kuulija kuulee ne tavallaan ensiksi. Jos laulumelodiat ovat hyviä, biisi jää mieleen, muuten taas ei. Hyvien melodioiden luominen on vaikeaa. Siksi teemme tällaista tiimityötä.
Kerro vähän teksteistänne, ja niiden sisällöstä?
Tietysti jokainen laulu kertoo oman tarinansa, vaikka meillä on ollutkin vain yksi teema-albumi. Emmekä kirjoita juuri fantasiatekstejä, vaan laulumme kertovat tavanomaisista asioista ihmisen elämässä. Totta kai lauluissamme on tiettyä sanomaa, mutta emme halua kertoa ihmisille, miten heidän pitää elää. Tällaisia ihmisiä, jotka kertovat miten yksilön tulee elää, on maailmassa muutenkin liikaa.
Mikä teidät erottaa muista genren yhtyeistä?
Mielestäni muissa bändeissä on tiettyä pehmeyttä. Tietysti hyvä naislaulajamme erottaa meidät muusta, vaikka moni tekeekin nykyään sinfonista tyyliä. Esimerkiksi Nightwishiin verrattuna olemme selkeästi raskaampia, ja raskaus on vain lisääntynyt uuden rumpalin ja kitaristin myötä. Jos tosiaan verrataan esimerkiksi Nightwishiin, olemme jotenkin tummempia ja synkempiä.
Millaisia tavoitteita teillä on musiikin teossa?
Tärkein tavoite on tehdä musiikkia, josta itse pidämme, ja joka tekee meihin vaikutuksen. Silloin kun näin tapahtuu, yleensä myös muut pitävät siitä. Pyrimme tietysti myös täydellisyyteen. Levynteossa sukellamme niin syvälle musiikkiin, kuin mahdollista, emmekä lopeta ennen kuin olemme 100-prosenttisesti tyytyväisiä. Täydellisyys ei varmastikaan ole mahdollista, mutta lähelle voi yrittää päästä.
Eli olette myös melkoisia studioperfektionisteja?
Kyllä olemme. Äänitysraitoja kuluu valtavasti. Valitettavasti, kun työstää jotain materiaalia tarpeeksi pitkään, tulee hieman kuuroksi sille, milloin biisi on parhaimmillaan. Yritän aina tunnistaa pisteen, jonka jälkeen työstäminen kannattaa lopettaa.
Oletko mieluummin studiossa vai kiertueella?
Tuo on minulle tavallaan helppo vastaus, koska en halua olla liikaa studiossa. Tämä johtuu siitä, että äänityksen pyörteissä unohdan nukkumisen ja syömisen, joten sessiot käyvät todella raskaiksi. Oikeastaan palaan elämään vasta äänityssessioiden jälkeen. Kiertueella nukun, lepään, otan olutta, ja nautin elämästä. Tosin eihän meillä ole kovin pitkiä kiertueita ollut. Kuusi viikkoa olimme Yhdysvalloissa, mutta yleensä kiertueet ovat 3–4 viikon mittaisia. Nytkin teemme vain sekalaisia kesäfestarikeikkoja. Joten kaiken kaikkiaan rakastan keikoilla oloa!
Millainen vastaanotto Yhdysvalloissa on ollut?
Oikein hyvä. Tosin kiertueet ovat vieneet paljon rahaa, maksamme niitä vieläkin, mutta monet bändit eivät käy siellä, joten olemme saaneet hyvää näkyvyyttä. Ja on meillä vieläkin ovet auki sinne päin, että voimme mennä kiertueelle halutessamme.
Olette myös tehneet Joyride-elokuvaan soundtrackin. Kerro vähän siitä.
Elokuvaa tekevät kaverit olivat kuulleet After Foreveriä, ja tykkäilleet siitä. He pitivät myös Epicasta, ja siitä miten musiikki kuvaisi elokuvan tunnelmia, joten he ottivat yhteyttä. Tekisin mielelläni musiikkia myös suurempaankin elokuvaan.
Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia teillä on, ja miten musiikkinne tulee mahdollisesti kehittymään?
Pyrimme olemaan tekemättä liian pitkäkantoisia suunnitelmia, koska viisi vuotta sittenkään ei olisi voinut arvata, missä olemme nyt. Joten siksi emme juuri ajattele tätä asiaa. Juuri tällä hetkellä työstämme uutta albumia, ja keskitymme siihen. Sen jälkeen taas kiertueelle. Kiertueita on sovittuna jo sen verran, että edessä on kiireisiä vuosia!
Vieläkin syvällisempää tarinointia oopperametallin syvimmistä syövereistä olisi voinut jatkaa koko illan, mutta haastatteluun varattu aika oli ohi. Oli aika sanoa Markille näkemiin, ja jäädä odottelemaan seuraavaa keikkaa yhtyeeltä.
Epica on:
- Simone Simons (laulu)
- Mark Jansen (kitarat ja laulu)
- Isaac Delahaye (kitarat ja taustalaulu)
- Coen Janssen (syntetisaattori ja piano)
- Yves Huts (basso)
- Ariën van Weesenbeek (rummut)
Tietoa julkaisusta
Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin epica. Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.