Metallimusiikki.net

Masqueragen kitaristi ja rumpali haastattelussa

  • Julkaistiin maanantaina 21.01.2013.
  • Luettu 2049 kertaa
  • Bändit:

Ryhmäkuva Masquerage-bändin jäsenistä seisomassa harmaataustaisessa valokuvassa junavaunun edustalla.Kuvassa Masquerage

Sain tilaisuuden haastatella sähköpostitse hyvässä nousussa olevaa, ja uuden levyn marraskuussa julkaissutta Masqueragea. Kysymyksiin vastailivat bändin kitaristi Kimmo Perämäki ja rumpali Marko Ylä-Häkkinen.

Uransa alussa Unchained-nimellä tunnettu ryhmä valmisteli viimeisimmän albumin ilmestymistä lohkaisemalla siltä digitaalisen singlen "When The World Comes Closer". Albumin ilmestymistä juhlistettiin Kuortaneella julkaisujuhlan muodossa 23.11. ja sen jälkeen joulukuussa yhtye nähtiin keikkalavoilla pariin otteeseen.

Olette pyörittäneet bändiä jo 15 vuotta. Kerro hiukan miten bändi syntyi, ja oliko tyyli säilynyt samanlaisena jo alusta lähtien?

Kimmo: Bändi syntyi mun ja Markon toimesta. Serkuksia kun ollaan niin siinä tuli sitten harva se viikonloppu veivattua Markon kotona saunakammarissa. Talvella kämpässä oli noin viisi astetta lämmintä ja kesällä helvetin kuumaa ja kosteaa. Ehkä meidän musiikissa on aiemmin ollut hiukan enemmän power metal -henkisyyttä. Nykyään power metallista on jäljellä enää vivahteita yksittäisissä biiseissä.

Marko: Oma rummuttelu sekä Masqueragen synnyttäminen käynnistyi mun näkökulmasta lähinnä pakotettuna. Kiinnostusta hommaan ei ollut pätkän vertaa vaikka musiikkia kuunnella tykkäsinkin, mutta soittamisesta innostuneen Kimmo-serkkupojan inttämisen jälkeen löysin itseni hyvinkin pian soittamasta perinteistä tuplabasarikomppia Apollo-merkkisillä rummuilla ja itse hitsatulla hi-tech-tuplapedaalilla. Peruskompin ynnä muut tuohon aikaan "ei niin tärkeät" hippikompit opettelin noin kuukauden tuplabasaripoljennan jälkeen. Siitä on nyt sellaiset 17 vuotta…

Musiikissanne kuuluu kosolti vanhan liiton vaikutteita. Kerrohan millainen musiikki teihin on vaikuttanut?

Kimmo: Itseeni eniten on vaikuttanut juuri tämä vanhan liiton heavy, hard rock & AOR. Sävellyksellisesti ja tuotannollisesti yritämme pysyä kaukana nykypäivän ylituotetusta radiokamasta, vaikka välillä toki on mukava tehdä pieniä kompromisseja. Eli musiikistamme löytää myös pieniä radioystävällisiäkin pilkahduksia.

Marko: Nuorempana suurimpia esikuvia omassa harjoittelussa olivat 80-luvun heavyrumpalit. Nykyisin ei itseäni juuri kiinnosta miten muut soittavat.

Levyjä teiltä on tullut aika harvakseltaan. Onko biisien syntyprosessi pitkä, ja miten uudet biisit yleensä syntyvät?

Kimmo: Biisit syntyvät yleensä kausittain. Välillä saattaa tulla useampi biisi viikossa, välillä taas joku biisi saattaa kummitella, tai vastustaa vaikka puoli vuotta. Edellisestä levystä kieltämättä on jo neljä vuotta, eli pitihän se uusi levy jo pirunmoista kyytiä tehdäkin. Meillä ei ole koskaan ollut mitään suuria velvoitteita tai pakollisia aikatauluja, eli ollaan tehty levyä kun levyn tekeminen on huvittanut ja tuntunut ajankohtaiselta.

Marko: Biisien syntyminen tapahtuu yleensä siinä järjestyksessä, että biisin "raakasävellys" otetaan porukalla tarkasteltavaksi. Kun kappale on saatu muottiinsa, ujutetaan kappaleeseen laulumelodia, jonka jälkeen onkin minun vuoro ujuttaa laulumelodian siansaksan tilalle jokin varsinainen tarina. Tämä on vuosien varrella hyväksi havaittu kaava. Eli kappaleet rakentuvat ensin sävellyksen ympärille eikä niin, että ensin olisi sanoitus, jonka ympärille alettaisiin säveltää.

Mitä sanottavaa Masqueragen musiikilla on, ja mikä on haasteellisinta musiikkinne teossa?

Marko: Musiikillisesti Masquerage kuljettaa kuulijan ehkä hieman vanhemman musiikin tunnelman luo. Pyrkimyksenä on aina ollut tehdä musiikkia sen vuoksi, että se on hauskaa. Jotkin hieman epätavalliset biisien sovitukset ehkä kielivätkin tästä "taiteilijan vapaudesta", joka paikoitellen aiheuttaa suurta hymyä ainakin allekirjoittaneessa.

Haasteita musiikin tekemisessä ei suuremmin ole ollut. Työelämä ehkä joskus hieman hidastaa, mutta ei estä musisointia. Sävellyksiä vaikuttaisi syntyvän tasaisesti eivätkä sanoitusten aiheet tästä maailmasta kesken lopu. Ja ainahan voi muuttaa tuttuun aiheeseen näkökulmaa.

Mikä mielestänne erottaa teidät muista bändeistä?

Kimmo: Sanoisin että meidän oma soundi. Myös tapoihimme kuuluu rikkoa runsaasti kaavoja.

Olette tituleeranneet itseänne "underground"-bändiksi. Ovatko tavoitteet kuitenkin nousta korkeammalle — mitä tulevaisuudensuunnitelmia teillä on?

Marko: Yhtyeen tuntemattomuus on johtunut osaltaan nykymusiikkimaailman ylitarjonnasta, kaupallisuudesta ja tuotannosta. Tärkeimpinä asioina Masqueragen musiikissa on aina ollut se, että ei niinkään ajatella sitä, mitä nykyajan radiota kuunteleva ihminen haluaa kuunnella. Musiikista on aina tehty sitä mitä olemme itse halunneet.

Entä oletteko mielestänne enemmän live- vai studiobändi? Ja valota vähän, millainen uuden levyn tekoprosessi oli, kauanko viivyitte studiossa?

Marko: Heh, kaippa meitä voisi sanoa enemmän livebändiksi kuin studiobändiksi ainakin jos ajallisesti miettii kumman kanssa vietetään enemmän aikaa. Studiomuusikkoina meistä ei toimi kukaan Masqueragen ulkopuolella, mutta keikkakokemusta ja yleensäkin kokemusta tulee paljon myös menneisyyden haamuista ja muista pumpuista.

Kimmo: Joo, sanoisin myös meitä enemmän livebändiksi. Uuden levyn tekoprosessi sujui kivuttomasti yhteistyöllä. Tein ensin kotosalla sävellystyön, jonka jälkeen porukalla treenikämpällä sovitettiin ja tuotettiin koko roska kasaan. Tämän levyn tekeminen oli niin sanotusti hauskaa.

Edellinen levy "Moonlight time" koitui itselle tuskaiseksi prosessiksi. Sovitin kaikki ite sävellystyön ohella ja jopa nauhoitin demoversiotkin yksin. Hinkkasin demoversiot jo liian hienoksi. Liiallinen demoversioiden hinkkaus joskus syö paljon pois sitten oikeasta levyn nauhoituksesta. Käytännössä pojat soitti koko levyn mun ohjeiden mukaan.

Uudella levyllä toimittiin taas kuten oikean bändin täytyykin: yhteistyöllä. Lisäksi jokainen antoi paljon omia juttuja. Mun sävellykset niin sanotusti "masqueragisoitiin".

Biisien sävellys yms. treenikämppäroska kesti about kolme kuukautta, jonka jälkeen levyn purkitus ja miksaus kesti noin kaksi kuukautta.

Ryhmäkuva Masqueragen kokoonpanosta seisomassa ulkoilmassa harmaasävyistä taustaa vasten.

Kuinka tyytyväisiä olette uuteen levyyn? Entä onko sillä ulkomaanjakelua?

Marko: Levyyn olemme varsin tyytyväisiä. Täysin oman maun mukainen levy biisien ja soundien puolesta, sillä itse se tuotettiinkin.

Kimmo: Ulkomaanjakelua ei ole vielä. Toivottavasti mahdollisimman pian. Palautetta olemme saaneet paljon ulkomaalaisilta siitä, että levyä olisi hyvä saada tilattua myös muuten kuin Suomesta.

Uuteen levyyn ollaan erittäin tyytyväisiä! Siitä tuli niin rosoinen ja livemäisen kuuloinen kun haluttiinkin. Emme tällä kertaa halunneet tuotella kaikkea turhaa paskaa ja krääsää pois biiseistä, halusimme ikään kuin jättää fiilistelykamaa sinne tänne. Soundit jätettiin tarkoituksella niin luonnolliseksi kuin mahdollista.

Edelliselle levylle hinkkailin pelkkiä lauluosuuksia noin 12 päivää. Uudelle levylle tein lauluosuudet pelkästään noin neljässä–viidessä illassa. Tällä kertaa fiilis otot olivat tärkeämpiä, kuin että kuulostaako ääni hiotulle, tai meneekö se 100-prosenttisesti oikeasta nuotista.

Mukava heittää tämmöinen lätty ulos ja katsoa ihmisten reaktiota. Muutamat kriitikot ovat jo onnistuneet haukkumaan tuotantoa yms. amatöörivirheiksi. Homman nimi vain on se että tämä levy tuli ulos juuri sellaisena kuten haluttiinkin. Eli uskon että onnistuimme tekemään massasta erottuvan kiekon, heh. Saas nähdä, ehkä seuraavalla kiekolla taas hiotaan tuotantoa pikkuisen enemmän.
Aika näyttää. Tavoitteena on se, että jokainen kiekko täytyy olla erilainen. Turhaa tehdä sama levy 20 kertaa…

Mikä on Masqueragen sisimmäinen ydin? Tarkoitan tällä, että miksi oikeastaan teette musiikkia?

Marko: Masqueragen ydin rakentui sille, että olisi porukalla hauska soitella sellaista musiikkia mistä itse tykkää. Alkuaikoina siitä sai myös jotenkin tunteen, että olisi itsekin kuulunut näiden omien musiikki-idolien maailmaan kun sai soittaa myös itse samanhenkistä musiikkia. Sillä "hauskalla" tiellä ollaan edelleen ja myös pysytään. Ja mikäpä siinä jos näin hauskan homman saisi hieman vaikka kasvamaankin.

Sanoitusmaailmanne vaikuttaa kiinnostavalta. Miten tekstit syntyvät, ja pohjaavatko ne omaan elämään?

Marko: Kiitos. Sanoitukset sisältävät hyvinkin paljon omia ajatuksia yleisestä elosta ja olosta, joskin paikoin jopa nurinkurisesti ajateltuna. Sanoissa olevat tarinat sisältävät paikoin hyvin voimakasta huumoria ja piilomerkityksiä eikä niiden omasta mielestäni tarvitse kaikille samoja asioita merkitäkään kuin itselleni. Turhanpäiväiset sivistyssanoilla prassailut on tullut jätettyä pois, jotta edes itse ymmärtäisi mitä laulaja joutuu jollottamaan. Kovasti tuntuvat ainakin natiivit tykkäävän. Suomalaiset tuntuvat olevan paikoin kriittisempiä. No, sanoittajalla on taiteilijan vapaus kirjoittaa mitä lystää, eiköstä jookosta?

Millaista voitettavaa ja tavoiteltavaa bändillä ja teillä on? Oletteko saavuttaneet niitä asioita, joita olette alkuvaiheessa kaavailleet?

Kimmo: Pysyä terveinä ja rokata hautakuoppaan saakka! Bändi on enemmän elämäntyö kuin pakote yrittää päästä televisioruutuun ja Seiskan otsikoihin, heh. Tavoiteltavana olisi saada bändi vielä tunnetummaksi. Ainakin ulkomaalaiset ovat olleet hyvin innoissaan musiikistamme. Saa nähdä mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Keikkoja on tarkoitus tehdä paljon ja suunnitella seuraavaa levyä. Suunnitteilla on myös paljon muutakin mukavaa, koska bändille tulee tänä vuonna 15 vuotta täyteen.

Marko: Taitaapi olla niin, että lähinnä kaikki toiminta mitä bändimme tekee, lasketaan voitettaviin asioihin. Tavoitteena olisi saada levyille suurempi jakelu, tehdä enemmän keikkoja sekä nostaa tämän tyylisen musiikin osakkeita musiikkimarkkinoilla. Bändin idea ei kuitenkaan pyöri pelkästään tietyn tavoitteen ympärillä vaan lisää levyjä tulee joka tapauksessa. Ja tietenkin yksi tavoite on, että jos saisi sen verran rahaa, että kosketinsoittaja voisi ostaa itselleen kasvojenkohotuksen.

Kimmo: Lottovoittoa odotellessa!

Masqueragelta ilmestyi 23.11.2013 57recordsin kautta studioalbumi "Backstabber". Metallimusiikki.netin lisäksi se on arvosteltu muun muassa Imperiumi.netissä, jossa Mape Ollila antoi kiekolle pisteet 7-/10, sekä KaaosZinessa, jossa albumin arvostelleelta Juha Attolalta opukselle myönnettiin pisteet 6/10. Lisätietoja bändistä löytyy sen nettivuilta osoitteesta www.masquerage.net.

Masquerage on:

  • Kimmo Perämäki (laulu ja kitarat)
  • Mika Maunus (kosketinsoittimet)
  • Mikael Kontolampi (basso)
  • Marko Ylä-Häkkinen (rummut)
Tietoa julkaisusta

Metallimusiikki.netin Pete julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin . Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.