Ruotsin progemetallin ylpeys Opeth sai luvan kiivetä lauteille tässä vaiheessa. Yhtye keräsi mukavasti yleisöä, ja bändin polveileva kitaramaisema tyydytti kuulijoita. Itse koin, ettei Opeth ehkä saanut sitä parasta vaihdettaan päälle, mutta mistään vauhtimetallistahan ei tokikaan ole kyse. Tässä bändissä kitarat ja koskettimet maalailevat kuitenkin mukavia maisemia, ja keikan voikin ottaa hengähdystaukona, kovien luukuttajien välissä.
Tässä vaiheessa stadionin kenttä olikin jo täyttynyt ihmisistä, ja kaikki odottivat illan, ellei koko festarin odotetuinta nimeä, Nightwishia. Bändi ei ole juuri suomessa keikkaillut viime aikoina, ja olikin mielenkiintoista katsastaa uusi laulaja, Floor Jansen.
Lava oli täytetty erikoisilla, "Imagenaerum"-tyylisillä lavasteilla. Alkumusiiki sai ihmiset kuumiksi ja odottaviksi. Sitten bändiläiset pelmahtivat lavalle, ja aloittivat keikan "Dark chest of Wonders" -biisillä. Heti kävi selväksi, että laulaja oli äänellisesti ja ulkoiselta tyyliltään aivan toista maata kuin Anette. Bändi soitti täyteen sovitettuja biisejään todella raskaasti ja Floorin laulu leijaili vahvana ja kirkkaana bändin yllä.
Kuvassa Nightwishin Tuomas Holopainen Sauna Open Airissa. Kuva: Jouni Kautto.
Laulaja myös kosiskeli häpeämättömästi yleisöä oppimillaan suomenkielisillä sanoilla. Vaikutti, että Floor on paremmin samoilla viivoilla yhtyeen muiden jäsenten kanssa, kuin edeltäjänsä. Ehkä hienoin suoritus häneltä kuultiin "Nemo"-biisissä, koska biisi antaa konstailemattomalla sovituksellaan paljon tilaa laululle. Ainoastaan pieni herkkien nyanssien puute erotti suorituksen Tarjan laulusta. Hienoa. Keikkasetissä bändi painottui "Imagenaerum"- ja "Once"-levyihin, ja "Dark Passion Play" -levyltä kuultiin vain kaksi biisiä. Itse olisin kuunnellut enemmänkin vanhaa kamaa, esimerkiksi "Wishmaster"-levyltä. Kaiken kaikkiaan keikka palautti ainakin minun uskoni yhtyeeseen. Onkin hyvin mielenkiintoista odottaa seuraavaa levyä, ja sitä jatkaako yhtye suurien orkestraatioiden tiellä. Tämä veto taisikin olla festarin pääbändi, yleisömäärällä mitattuna, sekä festarialueen ulkopuolelle kerääntyneinen pummikuuntelijoiden mukana.
Ensimmäinen päivä päättyi tähän, ja kaikki olivat tyytyväisiä keikkaan. Sunnuntaiaamu aukeni aurinkoisena. Hörpittyäni baarialueella aamukahvit, oli aika raahautua katsomaan aloitusbändiä, Stam1naa. En ollut uskoa silmiäni, nähdessäni lavan koristellun rantapalloilla ja muilla puhallettavilla leluilla. Omituista. Vielä säväyttävämpää oli, kun bändi saapui lavalle ja aloitti soittamisen. Bändiläisillä oli muovisia kaislahameita ja muuta rantarekvisiittaa. Mutta musiikki oli sentään taattua Stam1naa. Death metallin tyylistä vyörytystä, jossa ei paljon suvantokohtia ollut. Joskin omasta mielestäni bändin biisit ovat joko huippuhyviä, tai kauniisti sanottuna ei niin hyviä. En ole itse juuri soinnuttelun ystävä, joten rankemmat biisit vetosivat parhaiten. Bändi heitti tunnin mittaisen vyörytyksen tuotantoaan. Kyllähän tätä taas oli mukava kuunnella ja katsella soittajien jekkuilua lavalla.
Hardcore Superstar oli seuraava luukuttaja. Bändihän tulee Ruotsista ja soittaa glamrock-tyylistä musiikkia. Ei mitenkään raskaammasta päästä, metallifestareilla. Yhtye on julkaissut juurikin tänä vuonna viimeisimmän "C’mon Take on Me" -albuminsa. Kyllä tästäkin yleisö oli innoissaan, kun bändi aloitti rokkaamisensa. Ehkä omasta mielestäni bändi kaipaisi toista kitaristia, soundin raskaannuttamiseksi. Mutta kovasti miehet jaksoivat heilua pitkin lavaa ja tuutata eräänlaista "nykyajan Guns n’ Rosesia" . Aikamoisia rokkikukkoja — itselleni ehdottomasti liian kevyttä.
Päälavalla jäljellä olisivat vielä olleet Sabaton ja Volbeat. Liikenneyhteydestä johtuen jouduin jättämään festarit tähän. Rantalavallakaan ei tullut paljon vierailtua. Festari jäi vähän vaisuksi tänä vuonna. Mitään todella isoa nimeä ei ollut tarjolla männävuosien tapaan. Kuitenkin Nightwish lunasti lupaukset festareiden ehdottomana valtiaana. Toisaalta paikka oli mukavampi kuin entinen. Mukavat kaksi päivää nämä kuitenkin olivat.
Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin children of bodom, opeth, stratovarius. Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.