Tuska 2011 -kooste.
- Julkaistiin keskiviikkona 14.09.2011.
- Luettu 1949 kertaa
- Bändit: agnostic front, amon amarth, amorphis, blind guardian, meshuggah, wintersun
Tämän kesän Tuska-festivaaleilla oli edessään suuri muutos. Järjestämispaikka kun vaihtui monen Kaisaniemessä vietetyn vuoden jälkeen Suvilahden tapahtumakentälle. Lavojen määrä oli noussut peräti neljään, joista kaksi oli isoja päälavoja. Bändejä oli pakattu mukaan melkoinen arsenaali, niin että jossain lavalla oli koko ajan toimintaa, jopa yhtäaikaisesti. Paikkana Suvilahti oli melko ankea, ja kuuma asfalttikenttä. Lisäksi tänä vuonna ei enää saanut tuoda omia alkoholeja mukana. Katsojilla tuntui kuitenkin olevan helteessä riemu katossa, vaikka varsinaisia megaluokan bändejä ei ollutkaan esiintyjälistalla. Tarkastellaanpa hiukan bänditarjontaa. Jutun seassa on valokuva Agnostic Frontin, Amon Amarthin, Amorphiksen, Blind Guardianin, Meshuggahin ja Wintersunin esiintymisistä.
Perjantai 22.7.2011
Perjantain suuremmiksi täkyiksi oli tarjolla Arch Enemy, Electric Wizard, At The Gates, Killing Joke ja illan päättänyt Morbid Angel. Vaikka Killing Jokella on myös industrial metal –puolensa, se on kuitenkin enemmän tunnettu post punk-, ja uusiaaltobändinä. Viimeksi yhtye vieraili Suomessa 2009. Arch Enemy taas on taattua ruotsalaista death metal -tykitystä, ja naisvokalistillaan bändi varastaa kyllä pisteet kotiin. Morbid Angelia voi pitää hiukan erikoisena valintana, koska yhtye vieraili Tuskassa juurikin pari vuotta sitten. Mikäs siinä, hyvä bändihän tämä on, mutta jotain isompaa ja kauniimpaa jäisi kaipaamaan. Hyvänä puolena uudessa Tuska-alueessa voi pitää sitä, että nyt kun oli kaksi pikkulavaa, mukaan mahtui ehkä enemmän uusia mielenkiintoisia bändejä, kuin aikaisemmin. Esimerkiksi Grave vaikutti varsin mielenkiintoiselta.
Lauantai 23.7.2011
Lauantaipäivän ison lavan avaajaksi, samalla yhdeksi festivaalin ilopilkuksi, oli saatu Alankomaiden sinfoniametalliylpeys, Epica. Bändin laulaja, Simone Simons, lauloi erittäin vahvasti. Bändin sointihan on esimerkiksi Nightwishiin verrattuna raskaampaa. Nautittava keikka. Tarot ja Wintersun olivat päälavoilla seuraavaksi. Tarot heitti ihan hyvän keikan, joskin sekin on ollut jo monella festarilla tänä kesänä, joten vakiohuttua oli tarjolla. Ensiferumin entisen laulajan yhtye, Wintersun taas kuulosti mehevältä melodisine death-tykityksineen. Musa kulki, ja yleisöllä oli kivaa. Jotenkin festareilla aina menevää musiikkia soittavat bändit kuulostavat parhailta. Liiallinen taiteilu ei mielestäni sovi kesäfestareille.
Blind Guardian oli yksi lauantain isoista nimistä. Saksalainen power metal -ihme aloitti settinsä jotenkin tunkkaisesti, eikä meno meinannut millään aueta vauhdikkaaksi. En ole ennen törmännyt bändiin livenä. Odotukseni Blind Guardianin suhteen olivat korkealla, mutta petyin hiukan keikkaan. Kyllähän tämäkin tietysti sai kaljanmyyntialueilla hikoilleet musiikinkuluttajat ekstaasiin, tosin niin olisi saanut koivuhalkokin!
Pikkulavoilla kuultiin päivän aikana Suomi-folkia Moonsorrowin muodossa, unohtamatta Church of Miseryä, Medeiaa, Axegressoria ja Rotten Soundia, jotka ovat melko rankkoja keikkaesiintyjiä. Sisä- ja telttalavat vain olivat hirmuisen kuumia, saunamaisia esiintymispaikkoja.
Sitten seuraakin jotain muuta kuin suitsutusta. Kuka ihme keksi pyytää Devin Townsendin toisena vuotena peräkkäin Tuskaan? Hän oli viime vuonna mukana kahdellakin eri kokoonpanolla. Onhan ukko tehnyt lähes kaikenlaista kuviteltavissa olevaa metallityyliä, ja diskografia on käsivarren mittainen, mutta sittenkin. En pitänyt herrasta viime vuonna, eikä tunne ole muuttunut mihinkään. No, sanotaan näin: taitavaa soittoa, monimutkaisemman musiikin ystäville, mutta itse en loppuun asti viihtynyt.
Sunnuntai 24.7.2011
Sunnuntain mielenkiintoisimpia esiintyjiä oli telttalavalla päivän aloittanut Impaled Nazarene. Kovista asenteistaan ja tykistä musiikistaan tunnettu kotimainen metallijyrä paukutti päivän alkuun varsin kelvollisella setillä. Varsinkin kun yhtyettä on nähty keikoilla valitettavan harvoin. Muita päivän mainittavia pikkulavaesiintyjiä olivat Jex Thoth ja Misery Index.
Päälavalla kohkaamisen aloitti Meshuggah, tuo ruotsalainen thrash-pommi, joka sekoittelee musiikkiinsa myös monimutkaisempia sävyjä. Keikkakunto kuulosti varsin mukavalta, ja tästä jäikin oikein positiivinen sävy. Päivän suomalaisantia isoilla lavoilla olivat Amorphis ja Turisas. Amorphis heitti ihan mukavan keikan, johon pätee sama kuin Tarottiinkin, eli melko usein nähty vieras. Tyylihän tietysti painottuu melodiseen metalliin. Hyvin he tonttinsa hoitavat. Itse asiassa tuntui, että yleisö syttyi eniten juuri kotimaisista akteista.
Näistä kahdesta Turisas oli sitten se mielenkiintoisempi tapaus. Yhtyeen musiikki kuulosti erittäin rankalta, mutta kuitenkin monipuoliselta. Haitari ja viulukin soivat varsin raskaasti keikalla, ja lavashowta piisasi. Bändi on eittämättä Suomen folk metal -skenen huippua. Tämä oli festarin parhaimpia anteja.
Sunnuntain pääanniksi oli buukattu, niin ikään ruotsalaisrintamaa vahvistamaan, Amon Amarth. Yhtye paukutti jytkettään mahtavat 1,5 tuntia, ja lopetti festivaalin varsin ansiokkaasti. Keikan kestolla mitaten tämä ja Morbid Angel olisivat olleet pääesiintyjät. Ja kyllähän Amon Amarth hoiti hyvin homman kotiin.
Yhteenveto
Mutta mitä tästä kaikesta jäi käteen? Uusi paikka, joka oli ainakin hellesäällä erittäin kuumaksi osoittautunutta asfalttikenttää. Toisaalta paikka oli hiukan sokkeloinen, joka loi tietynlaista pienuutta. Päälavojen aikataulut olivat ehkä hiukan liian tiukat, vaikka sijaitsivatkin vierekkäin, jolloin kansalaisilla oli kiire ryysiä kentän laidalta toiselle. Kaksi pikkulavaa antoivat mukavasti tilaa pienemmille bändeille. Kulkuyhteydet olivat melko hyvät, metrolla. Mutta, mutta, ne bänditarjonnat. Mitään supernimiä ei tänä vuonna ollut mukana, ja kun pari nimeä ovat vierailleet jo Tuskassa parin viime vuoden aikana, tarjontaa ei voi pitää napakymppinä. Otettaessa huomioon, että erään Tuskan kovan kilpailijan, nimittäin Saunan, vaikka onkin keskittynyt kasariheavyyn, bänditarjonta on parina viime kertana ollut ilmiömäinen, voi tilannetta pitää huolestuttavana. Mutta varmasti ensi kesä ratkaisee, millaisilla eväillä Tuskaa jatketaan, ja täyttyykö iso kenttä kuulijoista. Jännityksellä odotamme!
Tietoa julkaisusta
Metallimusiikki.netin Jouni Kautto julkaisi tämän artikkelin. Selaat juuri osion Metallimusiikki sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella bändiin tai bändeihin agnostic front, amon amarth, amorphis, blind guardian, meshuggah, wintersun. Klikkaamalla bändin nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset.